ПРИЈЕМНИ ИСПИТ 2023 – ОБАВЕШТЕЊА

 

Драги будући ученици, делимо са вама пар обавештења која се тичу ваших обавеза пре полагања пријемног испита:

– Електронско пријављивање кандидата за пријемни испит на Порталу www.mojasrednjaskola.gov.rs почиње 18. априла 2023. и трајаће до 24. априла до 16ч.

– Пријављивање кандидата за пријемни испит непосредно у матичним основним школама и непосредно у средњим школама у којима је организовано полагање пријемних испита почиње 21. априла 2023. и трајаће до 24. априла 2023. од 9ч до 16ч. 

– Пријемни испит за ученике са посебним способностима за филолошке науке биће одржан

  1. маја 2023. године – српски/матерњи језик, 12-14ч;
  2. мај 2023. године – страни језик, 10-12ч; 

– Пријемни испит за ученике са посебним способностима за сценеске и аудио визуелне уметности 13. мај 2023. године, 15-17ч;

– Прелиминарни резултати пријемног испита од 15. до 23. маја 2023. године;

– Подношење  и решавање приговора ученика на прелиминарне резултатет пријемног испита (детаљна обавештења у средњим школама које спроводе пријемни испит)  од 15. до 23. маја 2023. године;

– Коначни резултати пријемних испита од 16. до 24. маја 2023. године. 

У фебруару и марту Филолошка гимназија ће организовати за све ученике уживо консултације за све предмете који се полажу на пријемнм испиту, о терминима ћемо вас накнадно обавестити.

Пратите инстаграм страницу Филолошке гимназије као и сајт Филолошке гимназије на којима ће бити истакнута сва потребна обавештења. 

 

Срдачно,

Тим Филолошке гимназије

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за филолошке науке:

  • тест из српског/матерњег језика – 13. мај 2023, од 12 до 14 часова
  • тест из страног језика – 14. мај 2023, од 10 до 12 часова

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за сценске и аудио-визуелне уметности:

  • тест из опште културе са задатком отвореног типа – 13. мај 2023, од 15 до 17 часова

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ У ФИЛОЛОШКОЈ ГИМНАЗИЈИ 

Кандидати за упис у Филолошку гимназију полажу пријемни испит за специјализоване школе.

Термине за пријављивање, као и за полагање пријемног испита утврђује Министарство просвете.

Додатне информације о образовним профилима и пријемним испитима можете наћи на порталу  “Моја средња школа” (mojasrednjaskola.gov.rs).

Ученици који конкуришу за филолошка одељења полажу

 

  • тест из српског језика и књижевности
  • тест из страног језика
Ученици који конкуришу за енглески, италијански, шпански, кннески, јапански, норвешки и класичне језике као први страни језик

Како би уписао једно од горе наведених језичких група / одељења, кандидат полаже пријемни испит из српског језика и књижевности и енглеског језика.

Ученици који конкуришу за француски, руски и немачки као први страни језик

Када је реч о француској, руској и немачкој групи, ученици,  поред теста из српског језика и књижевности, полажу тест на  једном од ова три језика, што значи да је неопходно да су их учили у основној школи.

Ученици који положе пријемни испит  на енглеском језику, а нису успели да се упишу у жељено одељење, могу се распоредити у француску, руску и немачку групу у зависности од броја постигнутих бодова, уколико су учили један од ових језика у основној школи и уколико је у овим групама преостало слободних места према квоти за упис.

Кандидат за упис у Филолошку гимназију може да оствари највише 120 бодова на оба теста, односно укупно 240 бодова на пријемном испиту.

Да би се положио пријемни испит, неопходно је да   кандидат има најмање 60 бодова на оба теста, односно укупно 120 бодова.

Кандидати се уписују у Филолошку гимназију према редоследу који се утврђује на основу   укупног збира освојених бодова на пријемном испиту, бодова на завршном тесту у основној школи, општег успеха у претходном школовању и резултата постигнутих на републичким такмичењима из српског и страног језика.

Додатне информације у вези са припремом за полагање пријемног испита можете наћи на следећим страницама нашег сајта:

као и на интернет страници Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања у одељку „Завршни и пријемни испити”.

Ученици који конкуришу за одељење за сценске и аудио-визуелне уметности полажу

Тест садржи питања из предмета српски језик и књижевност, ликовна култура, музичка култура и историја. За припрему се могу користити уџбеници из ових предмета који су коришћени у настави у основној школи од петог до осмог разреда.

Пример задатка отвореног типа који садржи упутства за решавање овог задатка и кључ по коме се задатак оцењује можете преузети са овог линка

Додатне информације можете пронаћи на следећој интернет страници Министарства просвете: https://mpn.gov.rs/prosveta/srednje-obrazovanje/gimnazije/specijalizovne-gimnazije-i-odeljenja/specijalizovana-odeljenja-za-scensku-i-audio-vizuelnu-umetnost/

Радујемо се нашем скорашњем сусрету и четворогодишњем путу кроз знање! Чекамо вас!

Примерци тестова

Примерци тестова са пријемних испита из претходних година.

Преглед градива за пријемни испит