Un amore di… italiano

Након великог успеха на „Вашару језика“ и освојеног првог места у јуну ове године, група „Tutti frutti”, коју чине Тара Ишић и Анђела Николић из III7, као и Ана Поповић, Соја Чоловић, Александра Ступар и Андреј Јаковљевић из IV3, добила је позив од професорке Пине Порцио, лекторке на Филолошком факултету у Београду, да учествује у представи под називом „Un amore di… italiano”. Представа је одржана у уторак, 18. октобра 2022. године, у Италијанском институту за културу. Специјални гости били су директор института Роберто Чинкота и новоизабрани амбасадор Италије у Србији, Његова Екселенција Лука Гори. Осим њих, у многобројној публици били су родитељи, наставници, наши ученици, а сала се чинила премалом да прими све који су то вече дошли да уживају у италијанској поезији и музици.

Осим наших ученика, који су извели чувену италијанску песму „Sarà perché ti amo”, групе “Ricchi e poveri”, и одушевили публику својом енергијом, ентузијазмом и креативношћу, у представи су учествовали и студенти Катедре за италијанистику Универзитета у Београду, изводећи познате италијанске песме и рецитујући поезију неких од најчувенијих италијанских песника, као што су Еуђенио Монтале, Чезаре Павезе и Ђакомо Леопарди.

Посебне похвале добио је наш Андреј Јаковљевић који је и водио цео програм, заједно са Аницом, студенткињом Катедре за италијанистику, и својим шармом и духовитошћу потпуно одушевио публику.

Међу учесницима била је и Ангелина Церовина, бивша ученица наше школе, а сада студенткиња друге године на Катедри за италијанистику, која је рецитовала поезију под насловом „La lingua italiana”, коју је сама написала.

Амбасадор се на крају захвалио на предивној вечери и признао да је искрено дирнут свиме што је видео, а посебно љубављу према италијанском језику и култури, коју је осетио код свих учесника.

професорка Јасмина Стојковић