СВЕТОСАВСКА ТРАДИЦИЈА СЕ НЕ ПРЕКИДА

Као и сваке године, у среду, 27. јануара, свечано је обележен Дан Светог Саве у Филолошкој гимназији. Жао нам је што због епидемиолошких околности колектив и ученици нису могли да присуствују у уобичајено великом броју, али смо ипак задовољни што смо успели да се окупимо.

Домаћин славе био је матурант немачког одељења Немања Новаков, који се први и обратио присутнима, након обављеног обреда сечења славског колача. У свом говору Немања је истакао да, у дану када славимо просветитеља, као филолози треба да се присетимо значаја речи, логоса, као и Савиних речи и дела које и данас представљају непресушну инспирацију.

Поздравним говором Светосавску академију отворила је директорка Школе Драгана Ћећез – Иљукић. Нводећи у свом обраћању како смо се ове године окупили у сасвим другачијим условима у част првог српског просветитеља, директорка је пожелела да овај Савиндан, иако протиче усамљеније од претходних, донесе свима нама исти благослов.

Матуранткиња шпанске групе Јована Анђелић, говорила је Светосавску беседу „Погледај дом свој, анђеле”. Критички се осврћући на савремени тренутак у ком дигитални свет односи превагу над реалним, Јована је рекла: „У  ствари, то је само шум бала под маскама 21. века, тек шкрипа бескрајно шареноликог рингишпила на коме се свако скрива иза своје профилне сличице и корисничког имена, док све покреће дигитални свет као механизам постизања циљева. А 2020. година, то његов крунидбени плес, онај који је целу салу подигао на ноге и свезао у свој ритам. Плес, који је маску наметнуо многима који су се до тад држали по страни, љубопитљиво и наивно избегавајући да постану окорели играчи технологије које савременост света једине и трпи. А мелодија која прати читаву игранку, то је само тишина.”

Поред ученица Јоване Слијепчевић и Емилије Познановић које су водиле Светосавску академију, на приредби су наступиле још и ученице: Доротеа Марковић која је рецитовала Пушкинову песму на руском језику и Елена Милосављевић која је рецитовала песму „Манасија”. Лара Перић је на клавијатурама одсвирала песму “Moon River”, док је Александра Ђорђевић, некадашња ученица Филолошке гимназије, уз музичку пратњу отпевала две традиционалне песме.

Поред директорке Драгане Ћећез Иљукић, у организацији и осмишљавању Светосавске приредбе учествовале су колегинице и колеге: Горица Вујчић, Виолета Јелачић Србуљ, Георгина Станишић, Милош Прајзовић и Дејан Јовановић.

Мисли Светог Саве су увек биле устремљене ка небу, а захваљујући његовом светитељском и просветитељском делању данас, након толико векова, и даље расту и ничу млади светосавци.