Са часова анализе Достојевског

Радови Тијане Мајсторовић и Милице Никодијевић проистекли су из задатака предвиђених за анализу романа Браћа Карамазови Фјодора М. Достојевског, али и из жеље двеју ученица IV7 да и визуелно поделе са одељењем богатство доживљајног и анализираног кроз реченице које су издвојиле у роману јер предочавају оно што су нарочито запазиле у вези с ликовима. Презентација Милице Никодијевић представља избор цитата који су јој послужили да на часу аргументовано окарактерише и тумачи лик Фјодора Карамазова, док презентација Тијане Мајсторовић обједињује тумачење и цитате кроз које се сагледава лик Грушењке. Оба рада значајно су надрасла почетни задатак, јер показују Миличину и Тијанину искрену посвећеност и заинтересованост, културу читања, ширину разумевања прочитаног, знање, труд и развијену способност да се проникне у слојевита значења која нуди роман Достојевског. Такође, није наодмет поменути да су њихови реферати израсли из стваралачког читања у једном изглобљеном времену које изискује знатан напор да би се остваривало оно што је у нека друга, пандемијом необележена времена било далеко једноставније и лакше.

Уз све то, Тијана Мајсторовић је отишла и корак даље, те је креирала и додатну презентацију. У писму којим ми се обратила она каже: Будући да су ми часови током којих се бавимо стваралаштвом Фјодора Михаиловича Достојевског посебно инспиративни, желела сам да прочитам нека друга његова дела, али и да током овог викенда сазнам нешто више о његовом животу из записа Ане Григорјевне и његовог исповедника, оца Мугорског. Издвојила сам делове који су ми се, не могу да кажем допали, јер су неки делови заиста потресни, већ су то пре делови које су ме навели на размишљање, покренули. Мислила сам да, уколико се и Ви слажете с тим, поделим ту презентацију с остатком одељења, можда и неком другом буде значило да стекне дубљи увид у живот Достојевског.

Надам се да ће ове презентације свакоме ко их буде погледао пружити барем делић радости и сазнања подељених у IV7 док смо, заборављајући свет стварности бременит лепотом, али и проблемима, анализирали чудесни роман великана руске и светске књижевности – Достојевског.

Др Александра Кузмић, професорка књижевности