Никола Голубовић докторирао класичне науке на Универзитету Пенсилваније

Никола Голубовић, бивши ученик Филолошке гимназије са смера класичних језика (матурантска генерација 2011/2012. године), недавно је остварио изузетан академски успех, који је и нашу школу представио у најбољем светлу. Никола, који је основне и мастер студије класичних наука завршио у Београду, крајем марта ове године окончао je у року и с највишим успехом петогодишње докторске студије класичних наука на Универзитету Пенсилваније (University of Pennsylvania), једном од најпрестижнијих универзитета у Сједињеним Америчким Државама (припаднику такозванe Ivy League). Одбранивши докторску дисертацију под насловом The ’Minor Declamations’ and Roman Rhetorical Education, Никола је уз највеће похвале својих наставника крочио у професионални академски свет.

O Николиним академским квалитетима сведочи и појединост да му је, непосредно пред одбрану дисертације, Универзитет доделио почасну титулу Dean’s Scholar, намењену студентима који су показали изузетан успех и интелектуалне способности. Никола је и на основним студијама био проглашен за студента генерације, а његов мастер рад награђен је Првом Бранковом наградом Матице српске. Филолошка гимназија и смер класичних језика поносни су што су имали таквог ученика и желе Николи све најбоље у даљем академском раду!

Више детаља можете потражити на страницама https://www.sas.upenn.edu/news/students-honored-2022-deans-scholars и https://www.classics.upenn.edu/news/nikola-golubovi%C4%87-selected-school-arts-and-sciences-dean%E2%80%99s-scholar

Никола Голубовић, © University of Pennsylvania