Erasmus+ How do we perceive our cyber-world?

Online дебата о дигиталном насиљу и друштвеним мрежама

Заједно са колегама и ученицима из партнерских школа из Словеније и Шпаније: I. gimnazija v Celju и IES Ordoño II, León, и поред отежаних околности, настављена је реализација Erasmus+ пројекта How do we perceive our cyber-world?

У понедељак, 21. децембра, преко платформе Google Meet, одржана је online дебата на актуелне теме дигиталног насиља (cyberbullying) и употребе друштвених мрежа. Основа за разговор на ове теме био је документарно – играни филм Social dilemma који су сви учесници претходно погледали, а потом одредили питања на која ће се водити разговор.

Ученици из све три школе били су подељени у шест мешовитих група. Од више понуђених питања, ученици су самостално бирали осам питања која су им највише привукла пажњу: како дефинишемо дигитално насиље; на који начин дигитално насиље утиче на живот особе изложене нападима на друштвеним мрежама; какав је однос између позитивних и негативних страна употребе друштвених мрежа; на који начин профил особе на друштвеној мрежи може да буде другачији од онога какав је у стварном животу и сл.

 

Уз подршку наставника-модератора, ученици су активно учествовали у разговору и разменили јако занимљива мишљења, ставове и идеје о томе на које бисмо начине могли да повратимо контролу над временом које проводимо на друштвеним мрежама и тако смањимо њихов негативан ефекат.

Како су утисци након одржане online дебате били позитивни, у плану је да у наредном периоду организујемо још сличних активности. Такође, сви учесници су се сложили колико је значајно подизати свест о овим темама, а неки од ученика су показали и заинтересованост да постану едукатори како би стечена знања пренели својим вршњацима.

Трајање Erasmus+ пројекта продужено је до августа 2022. године. 

Слика 1. Колегиница Тијана Мијалковић као модератор Групе 3 и Јована Анђелић, ученица IV6, као координатор групе.