Филолошки сусрети у Карловачкој гимназији

Као и претходне године, Карловачка гимназија је била домаћин Филолошких сусрета који су одржани 17. и 18. априла 2019. године. Сусрети су прилика да колеге и ученици филолошких и сродних гимназија размене искуства, знања и интересовања о посебним питањима филолошких наука. Ове године, манифестација је била посвећена класичним језицима, изучавању народне књижевности и тумачењу поезије Ђорђа Сладоја кроз ученичку призму. 

На Сусретима, Филолошку гимназију су представљали директор, др Душко Бабић, колегиница Лела Росић, наставник књижевности, колеге наставници класичних језика Јелена Савић и др Ноел Путник, као и ученице Тара Сеничић, Даница Милановић, Ана Милојковић, Ангелина Церовина и Елена Милисављевић. 

Првог дана манифестације, директор Душко Бабић и колегиница Лела Росић представили су учесницима зборник радова Стазе Иве Андрића, који је настао након округлог стола одржаног 2017. године у Филолошкој гимназији поводом обележавања јубилеја 125 година од рођења српског нобеловца. Потом је округли сто на тему Народна књижевност као педагошки садржај и као културна вредност у нашем времену.  Модератор је био господин Драган Лакићевић, књижевник и главни уредник у Српској књижевној задрузи, док су своје радове представили директор Бабић, колегиница Лела Росић и колега Ноел Путник на следеће теме: 

– др Душко Бабић – Народна књижевност и криза вредности

– Лела Росић – Народна књижевност као педагошки садржај и као културна вредност у нашем времену

– др Ноел Путник – Везе класичне филологије и наше народне књижевности

Други дан Сусрета био је посвећен поезији Ђорђа Сладоја коју су интерпретирали ученици гимназија учесница Сусрета. Наше ученице представљале су Школу следећим радовима: 

– Тара Сеничић, Утицаји

– Даница Милановић, Избор из интервјуа

– Ана Милојковић, Одлазак песама

– Ангелина Церовина, Песник између неба и локве супе

– Елена Милисављевић, Олупине на сунцу Ђорђа Сладоја 

Детаљан извештај, као и фотографије, можете погледати на сајту Карловачке гимназије. Такође, захваљујемо се колективу и ученицима Карловачке гимназије на гостопримству и одличној организацији Сусрета

https://www.karlovackagimnazija.rs/skola/druzenje-literarnih-sekcija-u-karlovackoj-gimnaziji-filoloski-susreti-2019/