Најновије вести

Плави круг Милоша Црњанског 

Филолошка гимназија је у сарадњи са Заводом за унапређивање образовања  и васпитања објавила  зборник под називом „Плави круг Милоша Црњанског". Реч је о зборнику радова који су представљени на округлом столу посвећеном великом српском писцу, а који је одржан 7. децембра 2018.

Прочитај више

ПУТУЈУЋА УЧИОНИЦА

У четвртак, 5. децембра, у Римској дворани Библиотеке града Београда представљена је књига професорке наше школе, др Мирјане Стакић Савковић – „Путујућа учионица – Од екскурзије до стручног путовања као стваралачке активностиˮ у издању Друштва за српски језик и књижевност.

Прочитај више

Руска недеља у Београду

 У петак 29. новембра 2019. у нашој школи је у оквиру манифестације "Руска недеља у Београду" одржан мастер-клас под називом Историјска архитектура: рестаурација и адаптација за савремено коришћење (на примеру рестаурације меморијалног музеја-радионице уметника Петра Кончаловског).

Прочитај више

Представљање нове књиге Матије Бећковића

Ученици Филолошке гимназије присуствовали су, 28. новембра 2019, у просторијама Српске књижевне задруге, представљању нове књиге Матије Бећковића „Кад се поново родим” која је објављена поводом песниковог осамдесетог рођендана.

Прочитај више

ИЗМЕЂУ ХЕРМЕСА И ХРИСTA

            Наш колега, др Ноел Путник, професор класичних наука, представио је своју књигу „Између Хермеса и Христаˮ у издању Службеног гласника 26. новембра у библиотеци наше школе. Библиотека је била препуна – и ђаци и наставници Филолошке гимназије су жељно ишчекивали да чују о књизи.

Прочитај више

Посета Институту Сервантес

У петак, 8. новембра 2019. године, професорка шпанског језика Тијана Мијалковић водила је ђаке првог разреда у посету Институту Сервантес. У Институту је била изложба поводом Дана мртвих који представља значајан празник у мексичкој култури и традицији.

Прочитај више

Наша издања

Број 144, Б

Овај зборник сачињавају саопштења са научног скупа Новица Тадић у контексту српског песништва

Успешни ученици

Ана Миладиновић, овогодишњи носилац признања „Ђак генерације“, похађала је енглеско одељење наше школе.

Међународне дипломе

Subscribe to Филолошка RSS