Пријављивање за полагање пријемног испита 2021 – важно!

Обавештење за родитеље / друге законске заступнике ученика

који уписују средњу школу

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ У ФИЛОЛОШКОЈ ГИМНАЗИЈИ 

Кандидати за упис у Филолошку гимназију полажу пријемни испит за специјализоване школе.

Термине за пријављивање, као и за полагање пријемног испита утврђује Министарство просвете.

Према тренутно важећем календару за школску 2020/2021. годину, пријемни испити за филолошка одељења и одељење за ученике са посебним способностима за сценску и аудио-визуелну уметност требало би да буду реализовани у периоду од 7. до 16. маја 2021.

Због епидемиолошке ситуације, пријављивање за полагање пријемног испита вероватно ће бити омогућено у електронској форми у првој половини априла 2021. године.

Ученици који конкуришу за филолошка одељења полажу

 

  • тест из српског језика и књижевности
  • тест из страног језика
Ученици који конкуришу за енглески, италијански, шпански, кннески, јапански, норвешки и класичне језике као први страни језик

Како би уписао једно од горе наведених језичких група / одељења, кандидат полаже пријемни испит из српског језика и књижевности и енглеског језика.

Ученици који конкуришу за француски, руски и немачки као први страни језик

Када је реч о француској, руској и немачкој групи, ученици,  поред теста из српског језика и књижевности, полажу тест на  једном од ова три језика, што значи да је неопходно да су их учили у основној школи.

Ученици који положе пријемни испит  на енглеском језику, а нису успели да се упишу у жељено одељење, могу се распоредити у француску, руску и немачку групу у зависности од броја постигнутих бодова, уколико су учили један од ових језика у основној школи и уколико је у овим групама преостало слободних места према квоти за упис.

Кандидат за упис у Филолошку гимназију може да оствари највише 120 бодова на оба теста, односно укупно 240 бодова на пријемном испиту.

Да би се положио пријемни испит, неопходно је да   кандидат има најмање 60 бодова на оба теста, односно укупно 120 бодова.

Кандидати се уписују у Филолошку гимназију према редоследу који се утврђује на основу   укупног збира освојених бодова на пријемном испиту, бодова на завршном тесту у основној школи, општег успеха у претходном школовању и резултата постигнутих на републичким такмичењима из српског и страног језика.

Додатне информације у вези са припремом за полагање пријемног испита можете наћи на следећим страницама нашег сајта:

као и на интернет страници Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања у одељку „Завршни и пријемни испити”.

Ученици који конкуришу за одељење за сценске и аудио-визуелне уметности полажу

Тест садржи питања из предмета српски језик и књижевност, ликовна култура, музичка култура и историја. За припрему се могу користити уџбеници из ових предмета који су коришћени у настави у основној школи од петог до осмог разреда.

Пример задатка отвореног типа који садржи упутства за решавање овог задатка и кључ по коме се задатак оцењује можете преузети са овог линка

Додатне информације можете пронаћи на следећој интернет страници Министарства просвете: http://www.mpn.gov.rs/gimnazije-specijalizovana-odeljenja-za-scensku-i-audio-vizuelnu-umetnost/

Радујемо се нашем скорашњем сусрету и четворогодишњем путу кроз знање! Чекамо вас!

Примерци тестова

Примерци тестова са пријемних испита из претходних година.

Преглед градива за пријемни испит