Pазменa ученика са Гимназијом „Галилео Галилеј“ из Катаније

Након три године паузе, поново је успешно реализован програм размене ученика са Гимназијом „Галилео Галилеј“, из Катаније. Од 09. до 15. фебруара деветнаест ученика наше гимназије, у пратњи професорки Георгине Станишић и Јасмине Стојковић, боравило је на Сицилији. У размени су, као и претходних година, учествовали како ученици који уче италијански, као први страни језик, тако и ученици других одељења.

Ученике су, у својим породицама, угостили њихови вршњаци из Италије и провели с њима предивних недељу дана, трудећи се да им на најлепши могући начин представе своју школу, Катанију и Сицилију.

Иако нас је, уместо топлог сицилијанског сунца, дочекала киша и снажан ветар, ружно време нам није покварило расположење. Будући да су прва два дана нашег боравка школе биле затворене због лошег времена, домаћини су се потрудили да нам ниједног тренутка не буде досадно. 

Наредних дана обишли смо град Катанију, затим Сиракузу и њен чувени грчки амфитеатар, Ното, Таормину, градиће Ачи Кастело и Ачи Трецу, а успели смо и да осетимо чари Етне, највећег активног вулкана у Европи.

Наши ученици имали су прилику и да присуствују часовима латинског, књижевности и енглеског. Након обиласка школе, добродошлицу нам је пожелео нови директор, који је изразио своје велико задовољство разменом. Истакао је да су оваква путовања веома значајна за младе, јер им пружају прилику да се упознају са другачијим културама, да размене мишљења и искуства са својим вршњацима и да превазиђу евентуалне предрасуде које имају о другим народима.

Ученици и професорке сагласни су да је ово путовање било сјајно  и корисно искуство. Разменили смо знања, упоредили системе школовања, научили понешто о сицилијанској историји и знаменитостима. Учествујући у размени и боравећи у породицама, ученици се на непосредан начин упознају с начином живота, обичајима и традицијама земље домаћина. То је и одлична прилика за њих да практично примене знање страних језика које изучавају у Филолошкој гимназији.

 

Сада с нестрпљењем очекујемо март и долазак наших сицилијанских пријатеља. Потрудићемо се да их угостимо на најбољи могући начин.