Oтворена изложба „Негујмо српски језик”

У уторак, 22. септембра 2020. године, министар културе и информисања Владан Вукосављевић свечано је отворио изложбу „Негујмо српски језик” у Филолошкој гимназији у Београду. Поздравну реч је одржала директорка Филолошке гимназије, Драгана Ћећез – Иљукић, која је изразила захвалност аутору изложбе, министру културе, проф. Вељку Брборићу са Филолошког факултета и представници Министарства просвете што присуствују скупу и што су пружили подршку да се изложба реализује у Филолошкој гимназији. Обраћајући се присутнима директорка Филолошке гимназије истакла је како се ова изложба уклапа у прославу значајног јубилеја – 150 година постојања ове гимназије.

У свом обраћању, аутор изложбе Жељко Јовановић захвалио се славним личностима које су безрезервно пристале да учествују у акцији, а међу њима је чак и Моника Белучи која није говорник српског језика. Поставком у Филолошкој гимназији, аутор је рекао да изложба наставља свој живот на прави начин – указујући младим људима на значај очувања језика.

За професора Брборића, акција „Негујмо српски језик” представља један од најлепших догађаја у његовој професионалној каријери, будући да се бави језиком као идентитетском категоријом једне нације и њене културе. Као један од покретача ове кампање, проф. Брборић је изјавио да је акција „Негујмо српски језик” дело одговорних људи, међутим она је спроведена без одговарајуће медијске подршке што је за њега било зачуђујуће. И поред тога, остварен је главни циљ акције, а то је да се свеукупној српској јавности скрене пажња на језичку норму и културу.

Министар Вукосављевић напоменуо је да ова акција, која се базира на ентузијазму учесника, са успехом већ шесту годину за редом обилази Србију. Министар је додао да се ова изложба данас налази на најлогичнијем месту, у Филолошкој гимназији, где и наш, а и страни језици имају третман какав треба да имају. „Уз учење и поштовање сопственог језика, ствара се могућност учења и познавања других језика и култура, а тиме настају мостови разумевања, мостови култура и цивилизација”, закључио је Вукосављевић.

Овде можете прочитати вест на сајту Министарства културе и информисања.