27. ПОЕТСКИ КОНКУРС „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“

Финално вече Поетског конкурса „Десанка Максимовић“ традиционално је одржано 15. маја у свечаној сали Ваљевске гимназије.

Стручни жири у саставу: Драган Лакићевић, књижевник, главни уредник Српске књижевне задруге, председник жирија, Матија Бећковић, песник и Вера Ваш, професор српског језика и књижевности Ваљевске гимназије, донели су одлуку да ове године на финално вече позову десет кандидата.

Финалисти 27. Поетског конкурса „Десанка Максимовић“

  1. Арбутина Милица, Филолошка гимназија, Београд,
  2. Бардун Тамара, Карловачка гимназија, Сремски Kарловци
  3. Говедарица Антанасијевић Анастазија, Филолошка гимназија, Београд
  4. Грујичић Немања, Ваљевска гимназија, Ваљево
  5. Миљковић Анђела, Средња школа, Брус
  6. Настасић Ленка, Гимназија „Вељко Петровић“, Сомбор
  7. Пејовић Николина, Зрењанинска гимназија, Зрењанин
  8. Тешовић Ксенија, Гимназија Котор, Котор
  9. Шћекић Марта, ЈУ Гимназија „Слободан Шкеровић“, Подгорица,
  10. Шућур Милена, ЈУ Прва средња стручна школа, Никшић

У другом делу финалне вечери представили су се финалисти, чије су стихове прво говорили рецитатори Ваљевске гимназије, а затим су се и сами песници представили својим стиховима. Учесници и добитници награда као и њихови ментори награђени су дипломама и књигама.

О овогодишњем конкурсу и приспелим збиркама говорила је Вера Ваш, професор српског језика и књижевности Ваљевске гимназије, члан жирија, а о награђеним младим песницима Драган Лакићевић, књижевник.

Сутрадан, 16. маја, финалисти, ментори, гости и домаћини присуствовали су Поетском часу на Тргу песништва, а потом у Бранковини програму и уручењу Награде „Десанка Максимовић“, која је ове године додељена за укупан допринос српској поезији Војиславу Карановићу.