Језичко поподне, 21. март 2023.

На овом Језичком поподневу ученица Ђурђа Ђукић из италијанске групе III7 и професорка латинског језика Јелена Савић одржале су предавање под називом Шта ће нама помпејски графити, за одељења III3 и III7. Првенствени циљ је био да се савременом младом слушаоцу пружи што директнији увид у свакодневни живот, бриге и радости, размишљања и проблеме античког човека.

У уводном делу, професорка Савић укратко је представила историју Помпеја и значај тог археолошког локалитета за разне научне дисциплине, нарочито у области филологије и историје. Главни део предавања, радионичког типа, био је намењен читању и тумачењу одабраних графита, представљених факсимилима, а водила га је махом Ђурђа.

Примењујући знања и умећа која је стекла на Викендијуму посвећеном истој теми, Ђурђа је показивала специфичне облике појединих слова који се појављују у графитима, помагала слушаоцима да рашчитају и преведу записе, и давала додатна тумачења. Прочитавши поздраве, честитке, јадања, упозорења, молбе, љубавне изјаве и шале, присутни су остварили најнепосреднији могући додир са обичним људима из једног обичног града од пре деветнаест (и још мало) векова.