ЈЕЗИЧКО ПОПОДНЕ – ЈЕЗИК И КУЛТУРА

У уторак, 14. марта 2023, одржано је још једно Језичко поподне у Филолошкој гиманзији, овога пута у извођењу проф. Катарине Шћепановић и проф. Слободанке Глигорић. Тема предавања била је Језик и култура: инкорпорирање културилошких елемената у наставу страног језика, а предавању су присуствовали професори и ученици наше школе.

Професорке Шћепановић и Глигорић говориле су о значају укључивања елемената циљне културе у наставу страног језика, али и о значају дијалога који би укључивао паралеле са матичном културом. Ауторке су истакле како је у данашње време, када су информације лако доступне свима и када ученици самостално долазе у контакт са културом језика који уче преко друштвених мрежа, телевизије, филмова и музике, од кључног значаја управо подстицање на дијалог и проналажење веза заснованих на људском искуству.

Како је сесија била радионичаског типа, професорке су понудиле бројне примере практичне примене идеје равоја интеркултуралности у учионици, неке од којих су посетиоци предавања били у прилици да испробају на лицу места. Предавање се, међутим, није односило само на наставу страног језика, већ су професорке изнеле предлоге за остваривање међупредметних корелација, од језичких до општеобразовних предмета и истакле значај међупредметне сарадње и планирања.

Предавање је било сјајно прихваћено од стране публике, која је са пуно ентузијазма учествовала у активностима и дискусији.