ЈЕЗИЧКО ПОПОДНЕ – Вечита истраживачка младост Младог филолога

На овом Језичком поподневу, одржаном 4. априла 2023. године, професорка српског језика Драгана Милановић одржала је пригодно предавање на тему Вечита истраживачка младост Младог филолога. Сврха овог излагања била је подсећање на стварање и развој Младог филолога, часописа за српски језик и књижевност ученика Филолошке гимназије.

У уводном делу, професорка Милановић упознала је присутне са историјатом овог школског часописа.  Темама  којима се бави, начином писања, програмским задацима и сврхом, Млади филолог је намењен  посебној категорији читалаца; покренут је са жељом да онима који тек улазе у свет језика и књижевности помогне у савлађивању потребних знања и да им пут у те научне области учини лепшим и привлачнијим. Истакнуто је да се уредништво часописа мењало, као и његов изглед и динамика излажења, али не и концепт и квалитет. Први број Младог филолога изашао је 1992. године, а 2009. године доживео је своје прво штампано издање. Од тада излази у континуитету са устаљеним концептом, где су поменуте сталне рубрике: разговор с писцем, тема броја, есеј, светосавска беседа, из школског живота, јубилеји, награђени писмени задаци, портрет уметника у младости, радови са литерарних конкурса, најбољи матурски радови из предмета Увод у општу лингвистику, из школског живота…

Професорка Милановић је прочитала неке од тема из језика и књижевности које су у различитим временима интересовале наше ђаке, о којима су озбиљно промишљали, њихови радови били награђивани и заслужено се нашли у Младом филологу.

О томе колико им је било важно што су се њихови радови нашли у овом школском часопису, о првим истраживачким задацима, знању које су понели са часова српског језика, књижевности, опште лингвистике и реторике и беседништва, о важности читања и веровања у лепоту изговорене и написане речи, говорили су бивши ђаци наше школе – Јелена Батовац, Милица Станковић, Анђела Шимшић и Урош Јовановић.

Ученици трећег разреда Павле Јовановић и Лука Ћирић прочитали су песме које ће се наћи у новом броју Младог филолога.

Катарина Вучић, професорка књижевности и дугогодишњи уредник Младог филолога, истакла је да је овај часопис ,,креатор културног живота наше школе и путоказ ка вредним културним и животним навикама младог интелектуалца хуманистичког усмерења“.

Јелена Срдић, професорка српског језика и један од садашњих уредника Младог филолога, представила је шта ће се наћи у најновијем броју и позвала присутне да се и сами увере у креативна достигнућа наших ученика.

Млади филолози, ученици престижне српске школе, у којој се учи десет страних језика – осам живих и два класична, где се млади подстичу да читају, мисле, преводе, пишу песме и приче, стварају позоришне комаде, такмиче се са собом и са другима, беседе, са неограниченим поверењем у Реч и Знање, у то да ће се њихово слово чути и учинити свет лепшим местом, трудећи се да заједно са својим професорима, досегну и остваре узвишене потенцијале и замисао Филолошке гимназије као школе за таленте. Све то већ тридесет година уназад предано бележи и чува наш Млади филолог.

Са надом и вером да добре ствари не треба мењати, него их брижно чувати и предано на њима радити, остаје нам да верујемо да ће и нове генерације наших ђака остати на филолошком путу Младог филолога.

Иако нас је све изненадио снег у априлу, учионица Конфуције је била мала да прими све заинтересоване ученике и професоре.