ЈАПАН И СРБИЈА У 19. ВЕКУ, КЕТРИН ДИКЕНС И СТО ГОДИНА САМОЋЕ: КОРПУСНО РАЗОТКРИВАЊЕ

У уторак, 23. маја 2023. године, професорка шпанског језика Олга Арсић је, у оквиру Језичког поподнева, организовала интерактивно предавање „Могућности употребе специјализованих корпуса у настави и истраживању”. Том приликом, професорка је представила три начина на која је у свом досадашњем истраживачком и предавачком раду искористила алатку SketchEngine за екстракцију термина из једнојезичних корпуса мањег обима. Сви који су присуствовали предавању, укључујући ђаке који су о корпусној лингвистици и врстама корпуса знали веома мало пре овог предавања, активно су учествовали у задацима, постављали инспиративна питања и радо са осталима делили свој начин на који повезују тек научено знање са пређашњим знањем.

После уводног дела, у ком је професорка Арсић на пријемчив начин кроз серију питања и одговора, између осталог, објаснила и начин на који ради алатка SketchEngine, присутни су успели самостално да дођу до важних закључака. На пример, дошли су до тога да је за преводилачке подухвате у којима учествује више од једног преводиоца веома корисно имати заједнички речник у дигиталном формату и да представљена машинска екстракција термина умногоме олакшава прављење терминолошког речника.

Ђаци су кроз све задатке прошли као кроз игру, а поред основне теме сазнали су понешто и о модернизацији Јапана и Србије у 19. веку, упознали се са ликом и делом Кетрин Дикенс, женом чувеног Чарлса Дикенса и кроз разговор научили нешто ново о роману Сто година самоће Габријела Гарсије Маркеса. Пажњу им је привукла и повезаност све популарнијег GPTChat-a са великим језичким корпусима. На крају предавања су радо одговорили на питања из анкете којој су приступили преко QR-кода, а којом је професорка Олга желела да испита да ли и на који начин ђаци Филолошке гимназије користе споменути језички модел.