Фудбалски турнир „Иван Ћурковић“

У петак 24.06.2022. године  у Филолошкој гимназији у Београду организован је фудбалски турнир „Иван Ћурковић”, који је окупио десет екипа. Победнички пехар и медаље однели су ученици Десете гимназије „Михајло Пупин“ из Београда, који су у финалу савладали Трећу београдску гимназију резултатом 3:2

Такмичење је названо по Ивану Ћурковићу, легендарном голману Партизана, као и француског и европског фудбала, носиоцу ордена Легије части, коју му је 2005. године уручио чувени Мишел Платини. Турнир је одржан под покровитељством Амбасаде Републике Француске, Филолошке гимназије у Београду и Фудбалског клуба Партизан.

На турниру је учествовало шест београдских школа (Прва, Десета и Трећа београдска гимназија, Филолошка гимназија, Француска школа, Основна школа „Владислав Рибникар“), гимназије из Ваљева и Крагујевца, као и French dream team (група лектора за француски језик који су у претходној школској години држали наставу у билингвалним и филолошким одељењима). У сваком тиму била је и по једна девојчица, како би се промовисала родна равноправност. Највише голова постигла је Ана Мандић из Десете Београдске гимназије, а за најбољег голмана проглашена је Сара Лукић из Прве крагујевачке гимназије. Пехаре за најбоље екипе и појединце уручили су Станисла Пјере, директор Француског института у Србији, Франк Идинга, аташе за француски језик и Драгана Ћећез-Иљукић, директорка Филолошке гимназије у Београду.

За координацију догађаја у нашој школи били су задужени Александар Стојановић, професор физичког васпитања, Јована Илић, професорка француског језика, као и многи вредни волонтери, ученици наше школе.

Филолошка гимназија се још једном показала као изврстан домаћин и организатор. Надамо се да ћемо и убудуће имати прилике да подстичемо развијање спортског и такмичарског духа међу ученицима из целе Србије.