Формирана колекција ученика и ученица Филолошке гимназије

Захваљујући конкурсу Министарства културе за откуп уметничких радова у јавним установама, у Филолошкој гимназији је формирана колекција уметничких дела чији су аутори бивши ученици и ученице гимназије. Избор чине дела четворо уметника, која се баве темама значајним за делатност школе – језик, уметност и идентитет, стваралашво, родна равноправност, утицаји култура.

Kалиграфија Смрт мајке Југовића и серије графика Анђелија и Теута (из пројекта: Епске жене пролазе кроз време, 2020) Јоване Лутовац представљају сцене из народне поезије с фокусом на теме родних улога и представљања жена у уметности, као и жена ратница у народној поезији и митологији. Објекат Dama herc/We all have a wonder woman inside us (серија Карте, 2018) Нине Михаљинац слави жене, женску страну (аниму), игру, слободу и стваралачку, животну енергију. Kолажи Другарице i Too weird to love, to rare to die (2022) Милене Јаношевић духовито повезују исечке из новина, највише користећи слике, осмосмерке, ребусе и игре речи, и на тај начин покрећу питање односа језика и масовних медија, медијског популизма, друштвеног утицаја медија. Серија апстрактних цртежа Ток I – IV (2019) Бојана Ђорђевића инспирисана је „примитивном“ уметношћу Аустралије, Африке, Полинезије и чак бечком сецесијом.

Јована, Милена, Бојан и Нина су активни на уметничкој сцени на разне начине. Између осталог, Јована и Милена су чланице уметничког колектива Матријаршија, Бојан групе Арт брут Србија, Милена је директорка Фото-кино клуба Нови Београд и једна од уредница програма Уличне галерије, а Нина је руководилац УНЕСKО Kатедре за културну политику и менаџмент при Универзитету уметности у Београду и сарадница на бројним пројектима Удружења ликовних уметника Србије.