Филолошки сусрети у Сремским Карловцима: октобар 2021. године

ИЗВЕШТАЈ са класичарске секције

Десет наших ђака старијих разреда и различитих језичких профила, учествовало је 14. октобра 2021. на класичарској секцији Филолошких сусрета у Сремским Карловцима. Домаћини су уз нашу школу угостили још и Ваљевску и Шабачку гимназију.
Предавање доц. др Милице Рат (Природно-математички факултет у Новом Саду) Карловачки хербар Андрије Волнога и Plantae rariores Hungariae и затим предавање проф. др Војина Недељковића (Филозофски факултет у Београду) Rerum natura: природњачки бастион латинске учености показала су ђацима шта је све знао и умео један професор српске гимназије с краја XVIII века, и какво је научно дело оставио за собом.
На радионицама професорки класичних језика Милице Јанковић (Карловачка гимназија) Како је дечко постао цвећка: мит о Нарцису из Овидијевих Метаморфоза и Јелене Савић (ФГ) Игра око дрвета: Quae arbor sum? учесници су се кроз практичан рад активно упутили у етиолошке приче о пореклу нарциса, ловора, чемпреса, и сусрели са неким од основних латинских ботаничких термина.
Ђачки утисци су разноврсни: неко часове сматра корисним, неком су проширили видике, неко се нада новим сродним манифестацијама, а неко је задовољан што је део тима наше гимназије. На понеког је најјачи утисак оставило гостопримство домаћина и целокупна атмосфера.
Ево и једног целовитог коментара: Програм Филолошких сусрета 2021. године био је утолико занимљивији, јер смо се бавили темом која није толико устаљена – ботаником. Кроз низ интересантних предавања сазнали смо нешто о зачецима ботанике код Срба и у свијету уопште, те о значају Карловачке гимназије у нашој култури, а што је најважније, све то је објединио латински језик!

Захваљујемо се домаћинима и Јелени Рудовић професорки класичних језика у Карловачкој гимназији на позиву и гостопримству.

Ангелина Јаношевић и Јелена Савић,

проф. класичних језика,

пратиоци и учесници на овогодишњој манифестацији