Филолошки сусрети у Сремским Карловцима

У четвртак, 14. октобра 2021.године, одржани су пети по реду Филолошки сусрети у Сремским Карловцима. Њима су присуствовали заједно са својим професорима и ученици Карловачке, Шабачке, Ваљевске као и ученици четврте године Филолошке гимназије: Христина Дамјановић, Анастазија Говедарица Атанасијевић, Емилија Бојић, Јована Миротић и Сергеј Животић у пратњи Леле Росић, професорке књижевности.

Оно што обележава овогодишње сусрете су свакако прослављење 230. годишњице школе домаћина, Карловачке гимназије, као и 130 година од оснивања Српске књижевне задруге.

Затим је књигу Плутархових списа „О Сократовом демону/О сујеверју” овогодишњег„Плавог кола” представио др Ноел Путник, који је превео, написао предговор и напомене.У формама филозофског дијалога и есеја, Плутарх је у њима разрадио теме сиромаштва, новца, као и атеизма и сујеверја.

Напослетку су сусрети завршени поетско-музичким догађајем, у изведби Милоша Зупца и Немање Нешића, који су музички обрадили целу историју српске поезије.

Организатор литерарног дела 5. Филолошких сусрета била је, као и до сада,  Маја Стокин, професорка књижевности у Карловачкој гимназији.