Филолошки сусрети у Карловачкој гимназији 29. и 30. септембра

Средином ове недеље, Карловачка гимназија је била домаћин ученицима и колегама из сродних, филолошких гимназија, на 4. Филолошким сусретима. Поред трибина посвећених књижевности, ученици класичних језика имали су и посебна предавања посвећена историјским документима која се чувају у Карловцима.

Директорка Филолошке гимназије Драгана Ћећез Иљукић и професорка књижевности Лела Росић боравиле су два дана у Сремским Карловцима са ученицима – члановима Литерарне секције који су спремили есеје о песничком опусу академика Милосава Тешића: Андрија Ратковић и Сергеј Животић, ученици III7, Елена Милосављевић, ученица III3, Јелена Миловановић, Лара Перић и Тара Сеничић, ученице IV1, и Ана Милојковић и Ангелина Церовина, ученице IV3.

Први дан Филолошких сусрета Маја Стокин, професорка Карловачке гимназије је најавила госта – писца, проф. др Слободана Владушића. Разговор о његовом роману „Велики јуриш” и књизи „Књижевност и коментари” из Свечане сале Карловачке гимназије наставио се и на Стражилову. Ученици су имали дијалог за памћење о стваралаштву, књижевности и њеној безмерној вредности за сваког појединца. Тридесетог септембра, у Свечаној библиотеци Карловачке гимназије, после представљања зборника са радовима из претходне две године који су били посвећени Матији Бећковићу – „Ништа не заслужује химну и толику патетику осим љубави” и Ђорђу Сладоју – „Има светлих дана…”, у којима су заступљени и радови ученика Филолошке гимназије, Радивоје Микић, професор Филолошког факултета, сажето и прецизно је представио портрет књижевника и академика Милосава Тешића. После краће паузе, у Свечаној библиотеци Карловачке гимназије ученички округли сто посвећен поезији Милосава Тешића водила је Лела Росић, професорка Филолошке гимназије. Округлом столу је присуствовало 20 ученика Ваљевске, Карловачке и Филолошке гимназије. На крају су се учесницима обратили директорка Филолошке гимназије Драгана Ћећез Иљукић и Радован Ковачевић, директор Карловачке гимназије. Ученици и професори разменили су значајна запажања и искуства и договорили се о будућој сарадњи.

У оквиру овогодишњих Филолошких сусрета, група ђака класичних језика из Карловачке, Филолошке и Ваљевске гимназије имала је прилику да у уторак, 29. септембра, чује три излагања везана за латинску дипломатику и повеље из Карловачког архива. Ђацима је представљено неколико знаменитих латинских докумената из различитих епоха: међу њима су две важне царске повеље које се тичу положаја Срба у Аустрији, као и једна везана за оснивање Карловачке гимназије. Документа су приказали и о њима говорили проф. др Војин Недељковић са Филозофског факултета (УБ), др Невен Исаиловић, научни сарадник Историјског института у Београду, и Александар Саша Стојкечић, карловачки професор историје и, однедавно, председник карловачке општине.