Фестивал мјузикла Филолошке гимназије

Први Фестивал мјузикла Филолошке гимназије одржан је 29. марта 2023. године, у Руском дому.
Ученице наше школе Милена Недић (4/7) и Јелисавета Лабудовић (2/4), убрзо након концерта за Дан школе, добиле су предлог од директорке школе да осмисле школски догађај на коме би учествовале и друге београдске средње школе. Познајући њихову љубав према сцени, директорка им је поверила овај задатак и потпуну слободу. Ученице су јој, већ сутрадан, представиле идеју за Фестивал мјузикла и позив другим школама за учешће је послат. Одазвале су се следеће школе: Трећа београдска гимназија, Гимназија „Свети Сава” и Друга економска школа.
Позив за учешће добила је и плесна група weLITE из Београда, која је била почасни гост Фестивала и извела три одвојене тачке.
Изводиле су се тачке из класика, али и из новијих мјузикала, како позоришних, тако и филмских и серијских. Ученици Гимназије „Свети Сава”, предвођени професорком Наташом Павловић, спремили су тачке из „La La Land” и „SMASH!”, спојивши приче ова два мјузикла. Ученици Треће београдске гимназије, заједно са професором Милошем Јовановићем, извели су нумере из „Mamma mia”. Ученици Друге економске школе, које су припремале професорке Ђина Костић и Марија Недељковић, извели су део мјузикла „Цигани лете у небо“.
Ученици наше школе спремили су тачке из три различита мјузикла: „The greatest showman”, „Јадници” и „Коса”. Док су наступе других школа са децом припремали професори, ове три тачке осмислиле су и, са ђацима сличних интересовања, реализовале организаторке Фестивала, ослањајући се на добру комуникацију са вршњацима и заједничку љубав према мјузиклу.
Најкомплекснија њихова тачка „The greatest showman”подразумевала је циркуске акробације, којим је друге ђаке научила Милица Крњаја (2/8), која и ради у циркусу, као и кореографију коју је већим делом осмислила Јелисавета, уз елементе оригиналне кореографије из филма. Како причу целог овог мјузикла испричати кроз само две песме, заједно су осмислили Андреј Јаковљевић (4/3) и Милена.
„Ми смо чврсто решили да своје снове испунимо”, биле су речи којима је овај наступ најављен, а то је порука коју свих 120 учесника Фестивала шаље целом свету. „Сада је ред на нас”.
Током припрема за реализацију ове комплексне замисли, у организацију је укључена Уна Крстојевић (2/8), која је и један од оснивача продукцијске куће „Жаока”, коју чини група наших ученика.
Целокупна организација Фестивала била је у рукама ђака Филолошке гимназије, док је директорка подржавала сваки њихов корак и охрабривала их да се боре за оно што воле, а то су сцена и уметност.
Захваљујемо се Руском дому на уступљеној сцени за наш Фестивал.
Очекујемо да ће Фестивал мјузикла Филолошке гимназије наставити да се одржава из године у годину и да ће нове генерације са истом енергијом и љубављу прихватити овакав догађај.

Милена Недић IV7