У ФИЛОЛОШКОЈ ГИМНАЗИЈИ ОДРЖАН СТРУЧНИ СКУП СИНОЛОГА

У  Филолошкој гимназији у Београду у понедељак, 7. децембра 2020, одржан је Стручни скуп синолога. Због неповољне епидемиолошке ситуације, Скуп је одржан online, преко платформе Google Meet. Овај скуп је један од главних пројеката чија је реализација предвиђена планом рада Учионице Конфуције у Филолошкој гимназији за 2020. годину.  

Уводну реч је одржала мср Драгана Ћећез – Иљукић, директорка Филолошке гимназије у Београду. У свом излагању, директорка је упознала учеснике скупа са активностима Учионице Конфуције које имају за циљ промоцију кинеског језика и културе и пожелела свима успешан рад, упркос отежавајућим околностима.

Активно учешће у скупу су имали: Милена Николић из Амбасаде Народне Републике Кине у Београду, Љиљана Стевић, директорка Конфуцијевог института у Бањалуци, синолог Наташа Пешић са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Јелена Гледић са Филолошког факултета Универзитета у Београду, докторанд Филолошког факултета у Београду Драгана Бајић  – Леви, Ања Мудреновић из Конфуцијевог института у Бањалуци, Татјана Шуковић, професорка кинеског језика у Филолошкој гимназији у Београду, колегинице Љубица Чуданов и Маријана Марковић, професорке кинеског језика у Карловачкој гимназији и мр Селена Пјевић, професор кинеског језика у Филолошкој гимназији у Београду.

            На овогодишњем стручном скупу разматране су различите теме кроз дискусије и излагање колега синолога: од предности учења кинеског језика, улоге културе у кинеској јавној дипломатији и културно-историјског значаја порцелана из Ђингдеџена, до изазова у подучавању кинеског језика у условима наставе на даљину, како у средњем тако и високом образовању, сналажењу преводилаца у отежаним условима и путописцима који су још почетком 20. века доносили у Србију вести из Кине. Размењена су битна радна искуства и предочене су и нове идеје како да се и убудуће размењују примери добре праксе. Радови представљени на Стручном скупу биће објављени у форми електронског зборника на пролеће 2021. године.