Ученици Филолошке гимназије у посети ученицима са Сицилије

Од 04. до 10. фебруара, двадесет ученика Филолошке гимназије, у пратњи професорки Јелене Танасковић и Јасмине Стојковић, боравило је у Катанији, на Сицилији, у оквиру размене наше школе и Гимназије „Галилео Галилеј“, која представља наставак прошлогодишње успешне сарадње. Ученике су, у својим породицама, угостили њихови вршњаци из Италије и провели с њима предивних недељу дана, трудећи се да им на најлепши могући начин представе своју школу, Катанију и Сицилију, културу и обичаје.

Првог дана обишли смо центар Катаније и, упркос киши која је падала све време, успели смо да осетимо дух и лепоту овог, другог по величини, града на Сицилији.

Други дан провели смо у обиласку школе. Приређен је сусрет са директорком, која нам је поделила пригодне поклоне и изразила своје задовољство овом разменом, а домаћини су се постарали да нам боравак у школи засладе најчувенијим сицилијанским слаткишима.

Трећи дан размене био је посвећен одласку на Етну, највиши и, вероватно, најлепши, вулкан у Европи. Остатак дана провели смо у обиласку Таормине, прелепог италијанског градића на обали Тиренског мора.

Преподне четвртог дана ученици наше школе провели су на часовима. Имали су прилику да виде како се у школи „Галилео Галилеј“ уче латински, италијански, математика, биологија, физика…

У суботу, последњег дана нашег боравка на Сицилији, посетили смо Сиракузу. Сви смо били одушевљени лепотом овог медитеранског града. Прво смо обишли чувени грчко-римски анфитеатар, а разгледање смо наставили шетњом кроз центар града. Имали смо прилику да уживо видимо и једну Каравађову слику, као и неколико прелепих цркава. Дан смо завршили шетњом кроз место Ното, које нас је задивило својом необичном архитектуром и живописним бојама.

Ученици и професорке сагласни су да је ово путовање било сјајно  и корисно искуство. Разменили смо знања, упоредили системе школовања, научили понешто о сицилијанској историји, култури и знаменитостима. Домаћини су показали велико гостопримство и наши ученици су се са пута вратили задовољни, али и пуни поклона. На растанку је било и осмеха и загрљаја, али и суза. Срећом, у априлу нас очекује нови сусрет са нашим сицилијанским пријатељима, јер ћемо тада ми њих угостити и потрудити се да проведу незаборавних недељу дана у Београду и Србији.

                                                                                   професорка Јасмина Стојковић