Ученици Филолошке гимназије на Beldocs фестивалу

Наши ученици су, на позив организатора Међународног фестивала документарног филма Beldocs, имали прилике да бесплатно гледају четири филма у оквиру посебног програма за средњошколце Beldocs Teen, чије су пројекције праћене и разговорима о филмовима.

Ученици су изашли задовољни са пројекција – „Важно! Поучно! Занимљиво! Нешто што једва чекам следеће годинеˮ, речи су којима је Катарина Дрењанин, ученица III2, описала своје утиске о фестивалу. А са њом су се сложили и други, истичући да је у питању један занимљив фестивал који подстиче креативност и скреће пажњу на теме о којима би требало више да се мисли и говори. Бошко Грубић, ученик IV5, поделио је са нама своје мишљење о документарном филму: „Мислим да су то филмови који су доста потцењени. Квалитетно су снимљени и могу да се баве озбиљним темама и дају детаљан и објективан приказ ситуације.ˮ Милена Васиљевић, ученица III2, додаје: „Сада имам бољу представу о томе шта је заправо документарац. Одушевило ме је сазнање да не мора нужно да буде формалан, да садржи мноштво података, да има наратора, да људи само дају одговоре на нека питања, и слично. У сваком филму који смо имали прилику да погледамо режисери су употребили оригиналне начине да ʼувукуʼ гледаоце у причу. Кадрови, музика, детаљи, боје – све показује зашто је ова врста филма посебна и важна.ˮ Хелена Марсенић, ученица IV5, као највећи утисак истиче то што се у филмовима показује како се млади боре са тешким ситуацијама, како се носе са болом и неправдом, што су теме за које мисли да посебно занимају припаднике њихове генерације.

Надамо се још већем броју филмова и још већој посећености следеће године и са радошћу очекујемо 13. фестивал и наставак сарадње са Beldocs тимом!