Ученици Филолошке гимназије на предавању о тумачењу бајки

26. фебруара 2020. године, ученици другог и трећег разреда Филолошке гимназије су у пратњи професорки Слободанке Глигорић и Миле Милисављевић имали прилику да на Филолошком факултету слушају предавање професора Франсишка Важ да Силве о разумевању и тумачењу бајки. Професор да Силва предаје антропологију и фолклористику на ISCTE-IUL (Instituto Universitario de Lisboa) и аутор је више књига : “The Dynamics of Symbolism in European Fairy Tales”, “Archeology of Intangible Heritage”, као и збирке европских бајки у седам томова “Contos Marvailhosos Europeus”.

На овом предавању, имали смо прилику да слушамо професора да Силву како прича о метафоричким представама и културном симболизму у бајкама, религијској уметности и компаративној антропологији. Јасно и детаљно је објаснио уобичајена значења мотива који се најчешће спомињу у европским бајкама, као и паралеле и метафоре и све то уз јасан визуелни приказ појмова. Осим сјајних способности преношења знања, предавачев богат вокабулар и скоро неприметан акценат су ово предавање учинили још лакшим за праћење и разумевање.

Предавање професора да Силве учинило је да променимо перспективу из које смо  доживљавали и тумачили бајке. Након предавања сви смо били пуни утисака, дискутовали смо ономе што смо чули са својим вршњацима и професорима и истакли да је ово било једно јако пријатно искуство и да бисмо волели да присуствујемо сличним догађајима у будућности.

Ива Петрешевић III2