УЧЕНИЦИ  ФИЛОЛОШКЕ ВОЛОНТЕРИ У НАРОДНОM  МУЗЕЈУ

У обновљеном Народном музеју у Београду, 14. децембра 2018. године отворена  је прва међународна тематска изложба. Реч је о гостовању Националног музеја Кине из Пекинга изложбом под називом Сва лица културе, сликарство и живот учењака древне Кине. Изложба ће трајати до 14. фебруара 2019. године.

              Ученици Филолошке гимназије који уче кинески језик позвани су да својим богатим знањем о кинеској традицији и култури кроз волонтерски рад помогну да ова изложба добије још већи значај. Наши ђаци су својим презентацијама о кинеској култури, улогама кустоса на српском и кинеском језику, као и промотера кинеског језика за младе, свакако су употпунили овај, за нашу културу, изузетан догађај.

              У настојању да представи различите аспекте живота вишевековног елитног друштвеног слоја, односно учењака који су истовремено били и државни службеници, одабрана поставка ове изложбе обилује разноврсним материјалом: од предмета ликовне и примењене уметности, који сведоче о њиховим уметничким изразима и трагањима, до детаља који су били део свакодневице, осликавајући естетска полазишта и морална уверења.

Учењаци су чинили елитни друштвени слој својствен древној Кини, који је представљао ослонац политичког, моралног и грађанског живота традиционалног кинеског друштва. Међу више од 100 експоната, посетиоци ове изложбе су у могућности да се упознају и уживају у дометима традиционалног кинеског сликарства, калиграфије, керамике, у предметима од жада, кинеској бронзи, деловима намештаја и текстилу.

              Сарадња са Народним музејом ће се и убудуће наставити низом активности наших ђака.