Ученици са Сицилије у узвратној посети ученицима Филолошке гимназије

Од 31. марта  до 06. априла 2019. године гости наше школе били су ученици и професорке Гимназије „Галилео Галилеј“ из Катаније, у узвратној посети, у оквиру још једне међународне размене коју је организовала Филолошка гимназија. Ученици наше школе угостили су у својим породицама вршњаке из Италије и провели с њима недељу дана, трудећи се да им на најлепши могући начин представе нашу школу, али и Београд, Србију, нашу културу и обичаје.

Првог дана посете гости са Сицилије имали су прилику да присуствују  часовима енглеског и италијанског језика, математике, књижевности, физичког васпитања и веронауке. Наши ученици су им припремили и кратка предавања о Србији и Београду, нашим обичајима, језику и писму. Након тога италијански средњошколци су, у пратњи својих  домаћина, обишли  центар града, Трг Републике, Кнез Михаилову улицу и Калемегдан. Наредних дана обишли су Цркву Светог Марка, Ташмајдан и Храм Светог Саве. Посебно забавна била је посета Музеју илузија.

Гостима смо организовали излет до Сремских Карловаца, где смо посетили Карловачку гимназију, и до Новог Сада. Посебан доживљај био је излет до Авале и посета Авалском торњу и Споменику незнаном јунаку, као и одлазак у Тополу и на Опленац, где су гости били одушевљени мозаицима и криптом у Цркви Светог Ђорђа.

Недељу дана је пролетело, а на растанку је било много загрљаја и пољубаца, али и суза. За успомену нам је остало мноштво предивних фотографија и договор да ћемо ово прелепо искуство поновити и следеће године.