УЧЕНИК ГЕНЕРАЦИЈЕ 2016.МАТИЈА НЕШОВИЋ

 

Матија Нешовић је био ученик руског одељења Филолошке гимназије.

Током четворогодишњег школовања у нашој школи Матија се истицао изузетним успехом из свих предмета. Посебан таленат и интересовање показивао је за филолошке науке.

Самосвестан, озбиљан и одговоран, Матија је са великом лакоћом учио и постизао успехе на различитим такмичењима: у првом разреду освојио је друго, а у трећем разреду треће место на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе. На Међународном конкурсу „Лик Росии” у трећем разреду, освојио је прво место за поезију и треће за састав. 

У четвртом разреду освојио је прво место на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе, друго место на Републичком такмичењу из руског језика и треће место на Књижевној олимпијади. Освајањем трећег места на НИС-овој олимпијади 2016. стекао је могућност да студира на неком од многих смерова на Националном истраживачком универзитету„Лобачевски” из Њижњег Новгорода.

У четвртом разрду Матија је са још неколико ученика наше школе имао изненадну и ретку прилику да учествује на осмодневном ученичком кампу у Подмосковљу, који је финансирала Руска Федерација. Вођен љубављу према руском језику, народу и култури упознао је бројне знаменитости, обишао Москву која га је очарала својом бајковитом лепотом и имао прилике да учествује у бројним радионицама које су тамо организовне. Стекао је пуно руских пријатеља и продубио своје знање језика.

Поред наведених, желела бих да скренем пажњу и на Матијине људске квалитете. Реч је о изузетно шармантном, непосредном, спонтаном и узорно васпитаном младићу. Матија је подстицао позитивну атмосферу у одељењу,  био вољен међу другарицама у разреду које су увек уважавале и цениле његов став, мишљење и спремност да им у сваком тренутку помогне и да их заштити. Ученица IV/3 Ирена Петронијевић о њему пише: „Иако је много пута својим резултатима показао колико је изнад других, он је  умањивао значај својих достигнућа без трунке лажне скромности, желећи да нас мотивише за темељнији рад, јер је увек сматрао да не постоји ништа што не можемо постићи. ”

Према професорима Матија се односио са великим поштовањем и они су у њему имали правог саговорника.

Матија Нешовић је данас студент Филолошког факултета Групе за  српски језик и књижевност, а поред тога намерава да упише и студије Руског језика и књижевности.

Судећи по склоностима, интересовањима и резултатима које је постигао у Филолошкој гимназији верујемо да ће се за Матију Нешовића тек чути.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Јелена Пантић Илић. одељењски старешина