Сусрет са Маргеритом Астом

Под покровитељством Италијанског института за културу у петак, 21. фебруара,  организован је сусрет са Маргеритом Астом. Маргерита је рођена 1974. године, на Сицилији, у месту Трапани. Данас живи у Парми и ради у суду, али је и члан Удружења за борбу против мафије Libera. Она је у детињству изгубила мајку и два брата у мафијашком бомбашком нападу. О свом искуству написала је књигу под називом „Sola con te in un futuro aprile”, објављену 2005. године, коју је овом приликом и представила ученицима. Будући да је њена животна прича веома потресна, било је на моменте заиста тешко задржати сузе.

Скупу су, на наш позив, присуствовали и ученици Гимназије „Таковски устанак“ из Горњег Милановца, у пратњи својих професорки, Марије Вељић и Оливере Стефановић.

Овај сусрет је круна вишемесечног пројекта под називом „Debrecen-Belgrado: percorsi di memoria“ у коме су учествовали ученици наше школе заједно са ученицима билингвалне гимназије “Csokonai  из Дебрецена и њиховим професором Балдучо Луком. Тема пројекта била је борба против мафије у Италији. У току децембра и јануара предавања је нашим ученицима одржао лектор Давиде Мулас, који је и покренуо сарадњу са мађарском гимназијом.

Јасмина Стојковић, професорка италијанског језика