Сицилијанци у Београду

Од 13. до 19. марта гости наше школе били су ученици и професорке Гимназије „Галилео Галилеј“ из Катаније, у узвратној посети, а у оквиру још једне размене ученика, коју је организовала Филолошка гимназија. Ученици наше школе угостили су у својим породицама вршњаке из Италије и провели с њима недељу дана, трудећи се да им на најлепши могући начин представе нашу школу, али и Београд, Србију, нашу културу и обичаје.

У току тих недељу дана припремили смо им низ занимљивих садржаја. Поред заједничких часова страних језика, реторике, латинског језика и физичког васпитања, италијански средњошколци су, у пратњи својих  домаћина, обишли  центар града, Трг Републике, Кнез Михаилову улицу, Калемегдан, посетили Музеј илузија и Музеј Николе Тесле, као и Храм Светог Саве и Цркву Светог Марка.

Гостима смо рганизовали излет до Сремских Карловаца, где смо посетили Карловачку гимназију, и Новог Сада, где смо обишли Петроварадинску тврђаву и центар града. Посебан доживљај је био излет до Авале, посета Авалском торњу и Споменику незнаном јунаку, као и одлазак у Тополу и на Опленац, где су гости били одушевљени мозаицима и криптом у Цркви Светог Ђорђа.

Јасмина Стојковић,

професорка италијанског језика