СИМУЛАЦИЈА МЕЂУНАРОДНОГ КРИВИЧНОГ СУДА (MICC) У ПОЉСКОЈ

Десет ученика трећег и четвртог разреда Филолошке гимназије у пратњи професорке Јоване Живанић и Ангелине Јаношевић били су учесници на симулацији међународног кривичног суда (MICC- Model international criminal court) у Крижови у Пољској од 6. до 13. фебруара. Пројекат је организовао Kreisau-Initiative, a подржан је од стране Erasmmus+ програма Европске уније.

Програм је намењен средњошколцима те су у симулацији међународног кривичног суда поред ученика из Филолошке гимназије (Србија) учествовали и њихови вршњаци, ученици из Финске, Немачке и Пољске.

Радионице су се одвијале на енглеском језику, али су ученици били расположени да понешто науче и из језика осталих учесника. Кроз дискусије и радионице своје знање су допунили о Римском праву као и о важностима поштовања људских права.

Ученици су били подељени у мешовите тимове што је допринело размени искуства као и још већој повезаности између учесника.

Опробали су се у улогама судија, тужиоца и браниоца, а вредан тим новинара је све време помно и вредно пратио дешавања из суднице и извештаваo све присутне на платформи која је направњена баш за ову прилику.

Сви учесници су добили на крају програма сертификате који су им препорука за учествовање у сличним Erasmmus+ програмима.

Ученици Филолошке гимназије су се са овог путовања вратили срећни и пуни утисака јер су због корона вируса они генерација која није имала прилика за оваква путовања.