Сарадња са Универзитетом „Лав Николајевич Толстој“ из Туле

Филолошка гимназија је 8. септембра 2023. године, на челу са директорком Драганом Ћећез-Иљукић, била домаћин радног састанка на ком су договорени принципи будуће сарадње. Састанку су присуствовали уважени гости са Универзитете „Лав Николајевич Толстој“ из Туле, представници Амбасаде Руске Федерације у Београду и представници Руског дома у Београду.

У септембру 2023. године почела је са радом експозитура „Центра отвореног образовња“ у Србији. Центар за отворено образовање за наставу руског и руског језика у Република Србија је настаао на иницијативу и подршку Министарства образовање Руске Федерације. Активности Центра се одвијају у оквиру пројекта Тулског универзитета и има за циљ развој отвореног образовања на руском језику у иностранству, промоцију руског језика као основе међународне сарадње, популаризацију руског језика, руског образовања и културе у Република Србија.
У току 2023. године, а у склопу сарадње са Центром отвореног образовања и Тулског универзитета, ученици Филолошке гимназије имаће прилику да похађају бесплатни курс руског језика у укупном обиму од 144 сата (од су 72 часа наставе у учионици). Курс ће држати професори руског језика из Руског дома, изворни говорници. Они ученици који заврше обуку из руског као страног језика имају могућност бесплатног полагања сертификационог тестирања (ТРКИ) за одговарајући ниво (А2 или Б1) и добијају сертификат државног стандарда који потврђује знање руског језика.
Надамо се и наставку успешне сарадње.