ПУТОВАЊЕ У ТОРИНО

Од 29. априла до 5. маја 2024. године ученици наше школе Теодора Дошљак, Маринела Исмаили, Јелена Јовановић, Огњен Рајковић и Дуња Грубор били су гости Средње туристичке школе „IIS TOMMASO D’ORIA“ из места Чирие, у околини Торина, у оквиру Еразмус+ програма. Ученици су похађали часове заједно са својим домаћинима и имали прилику да упознају своје вршњаке и њихове наставнике, виде њихов начин рада, али и да уоче разлике у школским системима Србије и Италије. Посетили смо часове енглеског, шпанског, француског, књижевности, али и часове географије, веронауке, математике и физичког васпитања. Домаћини су нам организовали обилазак Торина, посету Музеју аутомобила, као и обилазак места Ланцо и чувеног Ђавољег моста. Посебан доживљај био је обилазак једне од најважнијих резиденција италијанске краљевске породице Савоја, у месту Венарија Реале. Комплекс, који обухвата 80.000 квадратних метара и 60 хектара вртова, представља ремек-дело барокне архитектуре који је УНЕСКО прогласио светском баштином 1997. године. Отворен је за јавност 2007. године, након што је био најзначајније место рестаурације у Европи за културно наслеђе.

Будући да је наш боравак био у време ускршњих празника, ученици су се потрудили да домаћине упознају са нашим обичајима, па су заједно фарбали јаја на Велики петак, а на дан Ускрса организовали су и такмичење у куцању јајима.

Растанак је свима тешко пао. Након много загрљаја и суза, као и обећања да се што пре видимо поново, вратили смо се кући, препуни утисака и лепих успомена.

                                                                                    професорка Јасмина Стојковић