Путовање у Темишвар у оквиру eTwinning пројекта

Четворо ученика из одељења Iпрошле седмице боравило је у Темишвару са својом разредном, професорком њемачког језика, Нином Петровић Бокић. Повод путовања био је пројекат Licht und Klang, на којем су марљиво радили од јануара ове године, у сарадњи са вршњацима из Медијаша (Румунија) и Штутгарта (Њемачка).

Наши ученици учестовали су у радионицама глуме и плеса, те су научено излагали на завршној приредби у Adam-Müller Guttenbrun Haus. Круна приредбе и састанка у Темишвару био је говор госпође Свантје Фолкман, референткиње за Југоисточну Европу, у коме је похвалила све учеснике и организациони тим пројекта.

Током боравка у Румунији, ученици Филолошке гимназије користили су се само њемачким језиком и тако су показали да је наша школа најбоље мјесто за љубитеље овог германског језика.

У Румунији су провели прелијепих пет дана обилазећи Банат, односно банатска села насељена Нијемцима. Видјели су очаравајући манастир Марија Радна у близини Липове, затим осјетили чар мјесташца Ленаухајм, у којем је рођен чувени њемачки писац Николаус Ленау. Снажан утисак на њих је оставио обилазак дворца Нако, у коме је својевремено живио композитор мађарског поријекла Бела Барток. Такође, уживали су у природи и пробали овчији сир.

Са својом професорком, Петар, Мина, Миљана и Сара вратили су се у Београд пуни утисака.

О томе колико им је било лијепо, говоре и осмијеси на свим фотографијама.

                                                                                                                                                               Петар Костић, I4