Пројекат PODUCATION: Learning through sounds (eTwinning)

У периоду од октобра па до јуна школске 2023/24. године ученици првог осам одељења Филолошке гимназије заједно са наставницом Владаном Нушић учествовали су у међународном eTwinning пројекту чији је циљ био развијање умећа комуникације, истраживања, тимског рада и креативности кроз слушање, креирање и уређивање подкаста. Поред школа из Србије у пројекту су учествовале и школе из Северне Македоније, Турске, Грчке, Италије и Шпаније.

Ученици су кроз четири основне активности (Computer Science Art, Communication Technology Art, Security Engineering Art, World of Mathematics Art ) имали прилике да прошире и примене знања из области математике, уметности, страних језика, веб дизајна и програмирање, апликативног софтвера, географије, аудио технике, видео технике и мултимедије. Задаци су били усклађени са узрастом ученика и програмом наставе рачунарства и информатике.

Учешће у пројекту омогућило је ученицима да кроз класичне и савремене начине комуникације размене идеје са ученицима партнерских школа употребом енглеског језика. Путем одржаних видео конференција били су у прилици да прошире знања о земљама учесницама пројекта и њиховој култури али и да пренесу знања о свом окружењу, школи и земљи.

Кроз практичне радове примењене су апликације које користе вештачку интелигенцију али и класични начини моделовања. Ученици су осмислили и своје роботе Дунава Савића свемирског инфлуенсера авантуристичког и истраживачког духа  и Рамонду која је његов водич кроз архитектонска остварења Београда које карактерише брутализам као доминантни стил једног историјског периода. Осмишљавајући њихово путовање од западне до источне капије Београда ученици су истраживали различите историјске, гографске и социјалне аспекте који су утицали на настанак појединих грађевина у њиховом граду. Такође су кроз сарадничке радове имали прилике да проучавајући роботе других ученика сагледају још много различитих историјских, географских, културних и еколошкох аспеката о свету који их окружује.

Прошлогодишњи пројекат ROBO-FRIENDS у ком су учествовали ученици првих разреда наше школе са наставницом Владаном Нушић означен је ознаком Националног и Европског квалитета. Надамо се да ће и овогодишњи пројекат успети да задовољи потребне критеријуме.