Пројекат Кореја – Србија: Отворена је високотехнолошка ИКТ учионица у Филолошкој гимназији

Дана 25. јануара 2022. године у Филолошкој гимназији свечано је отворена високотехнолошка ИКТ учионица, која је резултат вишегодишње сарадње између министарстава образовања Републике Кореје и Републике Србије.

Шта представља пројекат „Иновативнa ИКТ огледнa учионицa”?

Пројекат “Иновативне ИКТ огледне учионице” представља реновирање и опремање учионице најсавременијом дигиталном опремом и обуку наставника за примену савремених дигиталних алата у пројектној настави и настави оријентисаној на исходе, где су потребе ученика стављене у први план.

Овим пројектом, Министарство образовања Републике Кореје сваке године подржава успостављање и даљу употребу огледних учионица са савременом ИКТ опремом у партнерским земљама. Од 2011. до 2019. отворено је укупно 26 иновативних ИКТ учионица у 20 земаља.Такође, овим пројектом се подржава успостављање LEAD заједнице, а то је стручна заједница ИКТ наставника, који потом средњорочно и дугорочно пружају обуку за јачање ИКТ компетенција колегама учитељима и наставницима у партнерским земљама.

Пројекат „Иновативна ИКТ огледна учионица” представља модел за учионицу будућности која одражава промене у образовном окружењу и пружа наставницима самосталан и аутономан систем учења кроз програме обуке за коришћење ИКТ-а и активности које пружа стручна заједница LEAD наставника.

Корејска делегација је посетила Министарство просвете, науке и технолошког развоја 2018. године и том приликом представила концепт поменутог пројекта. Такође, организована је и посета двема школама, примаоцима донације: Филолошкој гимназији из Београда и ОШ ,,Деспот Стефан Лазаревић”.
Због COVID – 19 пандемије, реализација пројекта је продужена и донирана опрема испоручена је двема школама почетком децембра 2021. године. Након тога је одржана онлајн обука за наставнике из две школе коју су припремили и реализовали LEAD наставници из Кореје.
Поред директорке Филолошке гимназије, мср Драгане Ћећез – Иљукић и директорке ОШ ,,Деспот Стефан Лазаревић”, госпође Зорице Здравковић Јовановић, церемонији свечаног отварања присуствовали су помоћници министра образовања Милош Благојевић и Милан Пашић, као и новоименовани амбасадор Републике Кореје у Србији, Њ.Е. Ђеунг Ли.