Прослава школске славе Светог Саве у Филолошкој гимназији, 26. јануара 2024.

,,Бог створи човека за нетрулежност
и сазда га сликом сопствене вечности”.
Премудрости Соломонове 2, 23

„Усликнимо с љубављу Светитељу Сави” и ове године смо заједно певали − директорка, професори, ђаци, родитељи и сви драги гости, окупљени око славског колача који је ове године пререзао епископ новобрдски г. Иларион и свештеник Саборне цркве, о. Арсен. Тропаре су певали професори и ђаци предвођени проф. Катарином Вучић.
Надахнуту беседу о Логосу чули смо од владике Илариона, затим је у поздравном слову о тајни присуства Божијег говорила директорка Драгана Ћећез-Иљукић.

Славски колач и жито припремила је Ирина Стефановић, ученица IV3, овогодишњи домаћин славе. У својој изванредној беседи подсетила нас је да смо као народ поникли из доброг и изнедрили такву личност, те да осим Савине речи треба да чујемо и његово тиховање.

Наш чудесни хор, предвођен проф. Надом Андоноски Полексић, припремио је следећа изузетна извођења: „Расти, расти, мој зелени боре”, „Густа ми магла паднала” и „Косовски божурови”. Био је укључен и проф. Милош Прајзовић, као и група ученика, наших сјајних солиста.

Молитва Оченаш током приредбе се чула на разним језицима: грчком, латинском, црквенословенском, српском, француском, немачком, енглеском, италијанском, јапанском и кинеском. За то су се потрудили ученици: Никола Благојевић, Маша Панић, Милица Веселиновић, Јелисавета Лабудовић, Тара Цветко, Анђела Петровић, Даница Андрић и Анђелија Божовић. Христос је молитву Оченаш, у чувеној Беседи на гори, изговорио на арамејском. Захваљујући труду Иве Авакумовић арамејски се ове године чуо и у нашој школи.

Светосавску беседу произнела је ученица IV1 Барбара Пантовић, под називом ,,Волети никада није бесмислено”. За неговање дара беседништва у нашој школи захвални смо проф. др Виолети Јелачић Србуљ.

У делу програма „Завиримо у Савину библиотеку” чули смо одабране стихове из Савине најдраже књиге молитава − Псалтира, а ученик IV1 Никола Ђорђевић потрудио се да нам представи и кападокијског светитеља Григорија Богослова, кога је Сава радо читао. Чули смо одломке из Григоријеве Васкршње беседе, у преводу еп. Атанасија Јевтића. Псалме су рецитовали: Сара Вуксановић, Петра Марковић, Страхиња Лазић, Никола Благојевић и Ива Авакумовић.

Све похвале за наше ученике учеснике приредбе који су се заиста потрудили да њихов наступ буде молитвен и искрено уздарје Светитељу Сави.

Водитељи програма били су ученици Милица Крњаја и Вељко Живковић из одељења III8. Програм је са колегама и ученицима припремила проф. Верске наставе Андријана Младеновић.

Са жељом да нам Свети Сава буде узор и путоказ,

од срца, срећна нам школска слава Свети Сава!