Прослава Дана школе

У уторак, 28. 11. 2023. године, у Руском дому, наша је школа прославила 153 године од оснивања. Дуже од век и по она је место састајања, размене, стварања и припадања. Осећај припадности је оно што повезује све оне који су у окриљу Филолошке гимназије провели 4 године, а уједно и разлог зашто су у публици седели и наши бивши ученици и професори.

У склопу програма који је трајао сат времена, гости су имали прилике да погледају десет тачака које су резултат плодоносне сарадње ученика и професора наше школе. Кроз говор, песму и игру, дочаран је амбијент у коме се учи, ради и постижу запажени резултати међу вршњацима у земљи и свету.

На самом почетку програма, обратила се директорка Филолошке гимназије Драгана Ћећез Иљукић. Затим, нумеру „Желим да сам с тобом” извео је гимназијски хор под вођством професорке Наде Андоноски Полексић и мали бенд, састављен од ученика, са професором Милошем Прајзовићем. Хор и бенд извели су још три песме: „Мама миа”, „Расти, расти, мој зелени боре” и „Густа ми магла паднала”.

Ученици смера за сценске и аудио-визуелне уметности представили су се драмско-поетским игроказом под називом „Моћ говора”, насталим на основу истоимене песме Бране Петровића. Ову тачку извели су ученици II/8, сценски покрет је радила ученица III/8, Маша Цвркотић, а ментор је била професорка Биљана Тодоровић. Чула се и победничка беседа фестивала „Сирмијум лукс верби”, коју је говорила ученица IV/8, Сара Шведић.

Групе за јапански језик извеле су рецитацију песме Мијазаве Кенђија „Аме ни мо макезу”, а затим препев на српски језик, који су урадили ученици II/5. Такође, публика је имала прилике да чује песму Јадранке Стојаковић „Што те нема”, на јапанском језику.

Ученица III/7, кинеске групе, Анђелија Цветковић, улепшала је свечану академију изводећи традиционални кинески плес.

Своју ауторску поезију говорили су победник Бањалучког пјесмобоја, Павле Јовановић, ученик IV/3, и трећепласирана Петра Павловић, ученица I/3. Професор музичке културе, Дејан Јовановић, извео је чувену песму из филма „Краљеви мамба”.

Свечана академија затворена је сплетом влашких игара у извођењу ученика Филолошке гимназије и балетске школе „Лујо Давичо”, одсек народне игре. Са ученицима су радили професорка Маја Краговић и професор Александар Стојановић.

Приредбу поводом Дана школе водили су ученици II/8, Сара Вуксановић и Страхиња Лазић, а публика је, на крају програма, великим аплаузом поздравила професорку Наду Андоноски Полексић, професорку Биљану Тодоровић и професора Милоша Прајзовића за посвећеност и предан рад око организације и реализације Дана школе.

Ауторка свих фотографија је ученица II/8, Кристина Бањац.

До следеће године!