ПРОБНИ КУРС ПРИ УНИВЕРЗИТЕТУ У ЈЕНИ

Осморо ученика њемачких одјељења ( I4, III4 и  IV4) Филолошке гимназије, у периоду од 6. до 12. децембра 2020. године учествовало је у едукативном програму Универзитета у Јени, током којег су имали прилику да сe упознaју са начином рада овог универзитета. Првобитно је било планирано да ученици отпутују у Њемачку заједно са пријатељима из Карловачке гимназије, али због неповољне ситуације узроковане ширењем корона вируса, обилазак Универзитета и саме Јене уприличен је електронским путем. Кроз садржајан шестодневни програм ученике је водила госпођа Брита Мебијус из Интернационалног бироа при самом Универзитету.

Наши ђаци су имали прилику да из прве руке, од самих професора и сарадника из Јене, сазнају о свим погодностима студирања на овом Универзитету који баштини традицију дугу скоро 500 година. Такође, ученици су посјетили неколико online предавања и семинара, које воде професори запослени на овом престижном универзитету. Поред тога што су они били гости-слушаоци на поменутим предавањима, и они су се окушали као предавачи на курсу српског језика за странце при Универзитету. Наши ђаци су разговарали и са студентима, те су искористили прилику да од њих сазнају бројне појединости у вези са студирањем у Јени, тј. у Њемачкој.

Колико су ученици задовољни може се видјети са фотографије и из њихових утисака, које се налазе у оквиру овог чланка.

„Боравак” у Јени је био веома информативан и занимљив. Све активности су биле добро организоване и допадљиве. За време тих неколико дана само доста тога научили, сазнали о студирању у Немачкој, али и упознали нове пријатеље.

Сара Стефановић III4

Уз професорку Паску и пријатеље из своје школе имао сам прилику да учествујем у програму пробних студија на Универзитету у Јени. Како сам назив лепо казује (dasSchnupperstudium, од нем. schnuppern- њушкати) могли смо ваљано да „оњушимо“ Универзитет, предавања, професоре, студенте, али и да се боље упознамо са студентским животом, те условима студирања и становања у Јени, али и Немачкој уопште. Највише су ми се допали курс српскохрватског језика и семинар „EinführungindieSüdosteurpastudien“ професорки Викторије Поповић (проф. румунског језика) и Гергане Бергер ( проф. бугарског језика).

Немања Новаков IV4

Јако сам захвална на прилици да учествујем на пробном стдирању у Јени и цео пројекат ми се јако свидео. Овај пројекат је веома интересантан, користан и веома добро организован. Такође, упознала сам нове пријатеље и усавршила свој немачки. Због овог пројекта сам се још више заинтересовала за студирање у Немачкој и надам се да ће та жеља да се оствари и да се видимо у Јени.

Ања Шево IV4

Schnupperstudium при Универзитету у Јени је велико искуство за мене. Драго ми је да сам имао прилику да учествујем у овом пројекту, те самим тим да упознам њемачки школски систем и живот у тој држави. Највећи утисак на мене је оставио семинар