Пријем у резиденцији амбасадора Финске за ученике Филолошке гимназије

У сарадњи са Српско-финским друштвом СЕУРА, захваљујући проф. Оливери Стевановић и љубазности Њ.Е. Кима Лахдевирте, амбасадора Финске у Београду, у четвртак, 8. октобра, група ученика Филолошке гимназије провела је вече посвећено финском језику и култури које ће дуго памтити.
Фински језик у Филолошкој гимназији се изучава као факултативни језик од шк. 2019/2020. године и група ученика која похађа часове финског језика присуствовала је пријему организованом у резиденцији амбасадора Финске. Поред ученика Филолошке гимназије, пријему су присуствовали и колегинице и ученици Медицинске школе из Београда.
На почетку, званицама се обратио амбасадор Финске, г-дин Лахдевирта, а потом је г-ђа Пиа Каиконен, обучена у традиционалну ношњу, одржала врло интересантну презентацију о историји, култури и традицијама Финске, уз додатни осврт на модерно доба.
Тако смо имали прилике да сазнамо бројне занимљивости – од тога да се Финска сматра земљом месеца, да је симбол птице заједнички бројним народима из групе уралско – финских језика, да се у Финској могу наћи цртежи на камену из доба неолита са приказом сцена из лова, па све до финског филолога Елијаса Лнрута (Elias Lönnrot) који је путујући по Карелији у 19. веку сакупио песме из усмене традиције објављене под  познатим насловом Калевала. Пријем се наставио у пријатној атмосфери дружења и разговора са представницима амбасаде, уз разноврсно послужење.
На крају, поред фотографија, можете погледати и забаван музички видео о традиционалном финском инструменту кантеле.