Представници КПЕДУ из Финске гости Филолошке гимназије

У понедељак, 18. новембра, Филолошку гимназију посетили су представници организације КПЕДУ чије се седиште налази у региону Остроботније, на западу Финске. Делегацију је предводио директор за развој, Јармо Матинтало, у пратњи колегиница задужених за међународну сарадњу, Хајди Јокинен и Сату Сундел. Посета је организована у сарадњи са Српско-финским друштвом „Сеура“, захваљујући колегиници Оливери Стевановић која је координатор рада друштва и предавач финског језика у Филолошкој гимназији. Наиме, од школске 2019/2020. године, ученици Филолошке гимназије добили су прилику да бесплатно похађају курс финског језика као вид изборне активности, за шта су они показали велико интересовање. Из тог разлога, на презентацији програма КПЕДУ, ученици су активно учествовали у разговору са гостима из Финске и постављали питања у вези са финском културом, обичајима и традицијом, као и износили своје утиске и мотиве због којих су се одлучили да уче фински језик.

КПЕДУ је организација која учествује у бројним међународним пројектима, а својим ученицима нуди едукативне програме који обухватају занимања у сектору пословне администрације, угоститељства, здравства, пољопривреде и ИТ сектору. С тим у вези, имали смо конструктиван разговор са представницима КПЕДУ о могућим видовима сарадње Филолошке гимназије и њихове организације кроз доступне Еразмус+ пројекте, а у циљу професионалног усавршавања наставника и размене ученика.

Са радошћу очекујемо нову прилику за сусрет са колегама из Финске, будући да је овај састанак прошао у изузетно пријатној и срдачној атмосфери. Притом, обе стране су имале позитивне утиске и изразиле жељу за даљим развојем заједничких идеја и пројеката које се надамо да ћемо реализовати већ од наредне године.