Посета Његове екселенције господина Луке Горија, амбасадора Италије у Србији

У понедељак, 7. новембра, гост наше гимназије био је Његова екселенција господин Лука Гори, амбасадор Италије у Србији. Дочекале су га Драгана Ћећез – Иљукић, директорка Филолошке гимназије и Јасмина Стојковић, професорка италијанског језика. Иако се на функцији налази тек неколико месеци, амбасадор је истакао да је већ приметио велику љубав према италијанском језику и култури, са којом се сусреће свакога дана, па му је ова посета још значајнија у циљу промовисања италијанског језика код нас и у свету.

Директорка му је укратко представила организацију рада и специфичности наше школе, а затим му је изложила неколико својих идеја и визија за будућу сарадњу. Неке од најважнијих су: повезивање наше школе са италијанским школама кроз пројекте и размене ученика, уз посредовање Амбасаде Италије, организовање предавања истакнутих личности и уметника из различитих сфера уметничког и друштвеног живота, који буду долазили у посету Београду, посета резиденцији Амбасаде Италије, уз предавање нашим ученицима о дипломатији, што, по њеном мишљењу, може бити веома значајно за њих у циљу сагледавања свих каријерних могућности, с образовањем које стичу у нашој школи.

На крају сусрета директорка се још једном захвалила амбасадору на издвојеном времену, а као успомену на ову посету поклонила му је збирку прича „Живот по Осамнаестици“, уз кратко објашњење значаја те збирке, како за саму школу, тако и за ученике који су учествовали у њеном настајању. Амбасадор је изразио велико задовољство због ове посете и обећао да је ово тек почетак будуће плодоносне сарадње.