У периоду од 14. до 17. октобра 2019. годне Филолошка гимназија угостила је групу ђака из UWC Мостар у оквиру једног од ученичких пројеката.

Седиште UWC-а (Факултет уједињеног света) у Мостару основано је 2006. године, док идеја о овој образовној установи постоји од 1960-их. Данас UWC Мостар броји око 200 ђака и 40 професора, окупљајући децу из 68 земаља света. Ђаци ову школу похађају последње две године средњошколског образовања. Изучавају  шест предмета од којих су пет обавезних (математика, матерњи и страни језик, по једна друштвена и природна наука) и један изборни предмет (уметност, историја, страни језик итд.). Финансирање школовања зависи од финансијског статуса како самих ђака, тако и држава из којих потичу, те су омогућене и бројне стипендије као и бесплатно школовање.

Након упознавања руководилаца пројекта и учесника 14. октобра, наши и ученици гостујуће школе поделили су се у мање групе на основу страних језика које говоре (енглески, италијански, француски, немачки).

Први дан посете протекао је у међусобном упознавању и дружењу.

Наредни дан, 15. октобар, проведен је у представљању култура, обичаја и историје родних земаља ученика UWC школе, док су 16. октобра ђаци наше школе добили прилику да представе своју земљу кроз презентације, које су потом праћене дебатама.

Гости су, такође, искористили прилику да се у овом кратком временском периоду упознају са знаменитостима Београда, као и да посете Музеј савремене уметности, Музеј Југославије, Музеј Николе Тесле, Храм Светог Саве, као и Калемегдан.

17. октобра сви учесници су се окупили како би завршну фазу пројекта обележили дружењем и додатним дискусијама.

Надамо се да ћемо и у будућности имати прилику да сарађујемо и дружимо се са ученицима из Мостара.

ученици четвртог разреда Филолошке гимназије