Посета ученика из Торина

Од 17. до 22. децембра 2023. године у посети нашој школи били су професор и ученици Средње туристичке школе „IIS TOMMASO D’ORIA“ из Торина, у оквиру Еразмус+ програма. Ученике су примили и угостили у својим домовима Теодора Дошљак из IV2, Маринела Исмаили из IV4, Јелена Јовановић и Огњен Рајковић из IV5  и Дуња Грубор из IV7.

Ученици су током целе недеље похађали часове заједно са својим домаћинима и имали   прилику да се упознају са наставницима наше школе, виде њихов начин рада, али и да уоче разлике у школским системима Србије и Италије. Посетили су часове енглеског, шпанског, француског, латинског и италијанског језика, али и часове књижевности, реторике, ликовне културе, информатике и физичког васпитања. На часовима италијанског језика ученици IV7 упознали су их са најважнијим знаменитостима Србије и Београда, нашом азбуком и ћириличним писмом, али и нашом кухињом.

Професор Клаудио Ђеренцани одржао је час ликовне културе у одељењу III3 и на веома занимљив начин приказао тумачење једног уметничког дела. Ученице су биле веома заинтересоване и активно су учествовале у предавању.

Током тих недељу дана гости су обишли центар града, Калемегдан, Кнез Михајлову, Трг Републике, Славију, а посетили су и Храм Светог Саве, Народни музеј, Музеј Југославије и Музеј Николе Тесле. Гостовали су и на предавању лекторке Пине Порцио, на Филолошком факултету. Посебан доживљај је била слава, јер су имали прилике да виде најважније српске обичаје, али и да пробају специјалитете српске кухиње.

Након пет дана проведених у нашој школи гости су се вратили у Италију препуни утисака и одушевљени нашим гостопримством.

                                                                                                            Јасмина Стојковић