Посета професорки из Торина у оквиру Еразмус+ програма

Од 24. до 28. априла 2023. године гошће наше школе биле су професорке Ђулијана Лонарди и Лаура Бидони из Торина, у оквиру Еразмус+ програма. Општи циљ овог програма је да, путем целоживотног учења, подржи професионални и лични развој појединца у области образовања, да подстиче иновације и премошћавање јаза у знању, вештинама и компетенцијама.

Професорке су током целе недеље гостовале на часовима и имале прилику да се упознају са школским системом, начином рада у нашој школи и постигнућима наших ученика.

Првог дана посете ученице IV3, Ана Поповић и Даница Ђерић, представиле су им српске обичаје и веровања. Часу је присуствовала и лекторка Филолошког факултета Пина Порцио, која је ученике почастила типичним ускршњим колачем (la colomba). На наредном часу Тара Ишић, ученица III7, упознала је гошће са српском кухињом и дала им корисне савете о томе која јела и колаче треба обавезно да пробају. На часу физичког васпитања имале су прилику да уживају у нашем колу. На часовима италијанског језика, у одељењу III7, имале су прилику да чују предавање Јане Бајкић о италијанској мафији и Анђеле Николић о Дантеу Алигијерију, као и предавање ЂурђеЂукић и Томе Јовановића о школском систему у Србији, а посебно о специфичностима и предностима наше гимназије.

Професорка Ђулијана Лонарди одржала је веома занимљиво предавање о „Фаро конвенцији“, коју је ратификовала и Србија. „Фаро конвенција“ је јединствена конвенција о културном наслеђу, која наглашава његову вредност и потенцијал. Представила је пројекат на коме тренутно раде њени ученици и тако дала и нама идеју на који начин можемо да упознамо, представимо и сачувамо своје културно наслеђе.

Током тих недељу дана професорке су присуствовале и часовима информатике, математике, лингвистике, енглеског, француског и латинског језика, као и часовима ликовне културе и физичког васпитања. Након пет дана проведених у нашој школи гошће се враћају у Италију пуне утисака, одушевљене атмосфером у школи, а посебно очаране нашим ученицима и професорима. Биле су задивљене нашим гостопримством, а посебно их је дирнула жеља свих које су упознале да им се обрате и да их поздраве, макар и само с једним buongiorno, на њиховом матерњем језику.

 

                                                                        професорка Јасмина Стојковић