Посета представе на италијанском језику „Мајоранин нестанак“ у Београдском драмском позоришту

У уторак, 7. децембра, група ученика I3, II7 и III3, у пратњи професорке Јасмине Стојковић, погледала је представу на италијанском језику „Мајоранин нестанак“, у Београдском драмском позоришту. Представа је настала по истоименом роману Леонарда Шаше, а у режији његовог унука, Фабриција Каталана. Извођење је реализовано у сарадњи са Италијанским институтом за културу, а уз подршку Министарства за културу Републике Италије.

Представа говори о чувеном италијанском физичару Етору Мајорани. Био је на прагу блиставе каријере када је нестао 1938. године, под неразјашњеним околностима, након што је испловио бродом из Палерма ка Напуљу, у који никада није стигао. Основна претпоставка Шашиног романа је да је овај млади сицилијански физичар, који се бавио истраживањима у области нуклеарне физике, први наслутио страхоте које ће донети развој нуклеарног оружја. Престрављен том идејом, пожелео је да се отуђи од света, пре него што тај свет нестане у ужасима атомске ере.

Ученици су били одушевљени како представом, тако и јединственом приликом да погледају позоришни комад на језику који уче у школи. Ово је још један у низу примера успешне сарадње наше гимназије и Италијанског института у Београду. Захваљујемо се директору Роберту Чинкоти и Јелени Радовановић, који су нам омогућили да присуствујемо овом дивном догађају.