Посета изложби „Шума и звезде“ у Италијанском институту за културу

Захваљујући љубазном позиву Јелене Радовановић, задужене за организацију културних догађаја, у среду, 20. октобра, група ученика II7 и III3, у пратњи професорке Јасмине Стојковић, посетила је изложбу „Шума и звезде“, Франческа Аморозина, у Италијанском институту за културу. Изложба је организована у оквиру XXI Недеље италијанског језика у свету, чији је овогодишњи наслов „Данте, италијански језик“, поводом обележавања 700 година од смрти Дантеа Алигијерија.

Изложба садржи различите пројекте овог италијанског фотографа који су везани за Дантеов пут кроз загробни свет. Франческо Аморозино је фотограф, уметник и педагог, који живи и ради у Риму, где је основао „Il FotoStudio”, простор за истраживања у којем се организују изложбе и обуке. У свом раду испитује начин на који људи виде реалност користећи теме попут сујеверја, религије и потраге за слободом. Користи аналогну и дигиталну фотографију и укршта их са другим уметничким формама, као што су музика, видео-записи и вајарство. Добитник је многобројних награда, а његови радови излагани су широм света.

Овога пута изашао је у сусрет нашим ђацима и сам предводио обилазак изложбе, дајући објашњења о својим радовима, трудећи се да она буду јасна и не превише компликована како би наши ученици били у стању да све разумеју. Био је веома расположен и да одговара на њихова питања, која нису била везана само за ову изложбу, него и за фотографију и уметност уопште.

Ученике је поздравио и пожелео им добродошлицу директор Института, Роберто Чинкота. Изразио је задовољство што их види у толиком броју и уручио им поклоне у име Института, за који је рекао да је њихова друга кућа. Исказао је и жељу да посети нашу школу и да се са ученицима дружи и на неком јавном часу, на тему коју они сами изаберу, у складу са својим интересовањима. Ученици су били презадовољни и изложбом и првом посетом Италијанском институту и са собом су понели много лепих утисака.