Посета изложби Олге Јанчић у Музеју савремене уметности

Група ученика одељења III7, у пратњи разредне Јасмине Стојковић, одлучила је да унесе мало сунца у кишно суботње поподне и посети изложбу „Олга Јанчић: исконско у модерном“, у Музеју савремене уметности. Изложба је свечано отворена 11. фебруара 2023. године. Изложено је 20 скулптура у камену, дрвету, бронзи и алуминијуму. Посебан део изложбе представљају видео снимци скулптура у слободном простору постављених на Савском кеју, у Београду, Петроварадинској тврђави, у Новом Саду, као и у парку у Врњачкој бањи и Краљеву.

Избор уметнице није био случајан, јер је Олга Јанчић била бака ученика III7, Алекса Јанчића Хајнемана, захваљујући коме су ученици и имали прилику да обиђу изложбу, уз стручно вођење ауторке Рајке Бошковић.

Олга Јанчић (Битољ, 1929. – Београд, 2012.) завршила је Академију ликовних уметности у Београду, а затим и петогодишњу специјализацију у Мајсторској радионици Томе Роксандића. Самостално је излагала у Београду, Загребу, Љубљани, Ријеци, Паризу и Торонту. Учествовала је и на Бијеналу у Венецији 1962. године. Добитница је бројних награда, а данас се њене скулптуре налазе у галеријама и музејима у Београду, Загребу, Љубљани, Бечу, Александрији, као и у приватним збиркама у Регенсбургу, Лондону, Њујорку и Торонту.