Посета амбасадора Јапана Филолошкој гимназији

У понедељак, 15. априла 2019, Његова Екселенција, амбасадор Јапана у Београду, господин Ђунићи Марујама одржао је предавање о јапанској калиграфији.

Предавање је почело истицањем битних разлика између појмова западне калиграфије и оријенталне калиграфије. Ниво потребе за лепим и потребе да дело буде читко је у западној калиграфији веома сличан један другом. С друге стране, у оријенталној калиграфији, веома често потреба за лепим преовлађује потребу за читким.

Следећи део предавања био је усредсређен на калиграфију Далеког истока. Амбасадор нам је предочио кључну разлику између калиграфије Кине и Јапана. За разлику од Кине, где се веома водило рачуна о томе да карактери буду сразмерно распоређени по папиру, у Јапану се предност давала континуираном стилу писања, што се да уочити на сликама.

 Калиграфија у Кини

 Калиграфија у Јапану

Имали смо прилику да сазнамо више о настанку двају јапанских писама: хирагани и катакани. Њихов настанак везујемо за период од 7. до 10. века. Господин Марујама је сликовито приказао како су ова два писма настала вишевековним поједностављивањем одређених карактера преузетих из кинеског језика. У почетку, кинески карактери су се користили као идеограми, али, временом, они су задржали само своју фонетску вредност. Жене су, пишући вака поезију, допринеле облом и нежном изгледу хирагане, који се одржао до данас.

У последњем делу предавања, господин Марујама је говорио о декорацији традиционалног јапанског папира за калиграфију. Занимљиво је што су се у Јапану већ у 11. веку користили разни шаблони за украшавање папира. Ови шаблони правили су се од коре дрвета, а утискивани су на папир након што би  били премазани слојем сребрне или златне боје. Сачувани примери шара добијених сребром, временом су оксидисали и изгубили своју праву боју. Оне златне, пак, до данас су сачувале свој оригинални изглед.

Пред сам крај предавања, амбасадор нам је дочарао јапанску калиграфију исписавши две, њему веома драге песме. Упознавши нас са својом вештином, господин Марујама нам је приближио начин на који се ствара ова врста уметности.

Приредиле ученице II7:
Милица Никодијевић
Теодора Јовић